15.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

İtalya ve Malta göçmenleri Libya’ya iade etmekle suçlandı

19 Ocak 2022

Göçmenlerin Libya’ya geri gönderilmelerini sağlayan ve Libya sahil güvenliğine yardım ettikleri öne sürülen İtalya ve buna yardım eden Maltalı yetkililerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için başvuru yapıldı.

Sivil Toplum Kuruluşları Hollandalı Uprights, Fransız Adala For Al ve İtalyan Strali hukukçuları İltalya’nın denizde göçmenleri yakalamada ve Libya sahil güvenliğin yardım etmekte suçlanan tüm Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) şikayet etti.

İtalya’nın denizde göçmenleri yakalamada Libya sahil güvenliğine yardım ettiğini iddia ederek Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemeye başvuran hukukçular İtalya ile birlikte göçmenleri Libya’ya geri gönderilmelerini sağlayan Maltalı yetkilileri de suçladı.

STK’lar, göçmenlerin Libya’ya dönüşünü kolaylaştıran ve gözaltına alınmalarına ve ardından kötü muameleye neden olan eski OPM elçisi Neville Gafà gibi Maltalıları da içerebilecek tüm ilgili aktörlerin soruşturulması çağrısında bulundu.

İtalyan StrLi Başkanı Nicolò Bussolati, “UCM’den bir soruşturma yürütmesini ve geleneksel olarak insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki göçle ilgili suçların uluslararası ceza hukuku merceğinden incelenmesini sağlamak için önemli bir ilk adım atmasını talep ettik” dedi.

Malta uyruklu Neville Gafà, göçmenlerin denizde ölümüyle ilgili bir soruşturmada, Malta hükümetinin kendisinden göçmen teknelerinin Libya’ya geri gönderilmesini koordine etmesini istediğini doğrulamıştı.

TVM

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz