17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

İsviçre, peçe ve burkayı yasaklamak için oylama yapıyor

7 Mart 2021 / Nesibe Elif Önder / Malta

İsviçre halkı bugünlerde “yüzü tamamen örtme yasağı” önerisini oyluyor. Her ne kadar oylamanın başlığında yer almasa da özellikle Müslüman kadınların taktığı peçe ve burkaya karşı yapılan bir oylama olduğu şüphesiz.

Yasak, ister dükkânlarda ister açık kırsalda olsun, hiç kimsenin kamusal alanda yüzünü tamamen kapatamayacağı anlamına geliyor.

AFP’ye göre İsviçre genelinde sadece 30 kadın peçe veya burka tarzı yüzünü örtecek şekilde kıyafetler giyiyor.

Bu yasağı destekleyenlerden biri olan Popülist sağcı İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) Evet kampanyası sözcüsü Jean-Luc Addor, bu örtünme şeklinin “İslam’ın aşırı bir biçimi” olduğunu söyledi. Addor da ülkede çok az sayıda peçe/burka giyen olduğunu kabul etse de, bu oylama hakkında “bir sorun olduğunda, kontrolden çıkmadan onunla ilgileniriz” açıklamasını yaptı.

Mor Başörtüler feminist Müslüman kadın grubunun sözcüsü Ines El-Shikh, “Yararsız olmasının yanı sıra, bu metin ırkçı ve cinsiyetçi” dedi.

Ülkede bu yasağı destekleyenler “Radikal İslam’ı durdurun” ve siyah peçeli bir kadın fotoğrafının yer aldığı “Aşırılığı durdurun” pankartlarını asarken, bu yasağa karşı olan diğer grup ise “Saçma, işe yaramaz ve İslamofobik bir burka karşıtı ‘yasaya hayır'”şeklinde kampanya afişleri astılar.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz