15.9 C
Malta
Salı, Nisan 23, 2024
spot_img
spot_img

İngiltere, pıhtı endişesi nedeniyle 30 yaşın altına AstraZeneca aşısının yapılmasının sınırlandırılmasını tavsiye ediyor

8 Nisan 2021-Çev. Sevim Bakar/Malta

İngiliz yetkililer Çarşamba günü, AstraZeneca COVID-19 aşısının, kan pıhtılaşması yaşanması ile bağlantılı olabileceğine dair kanıtların güçlendirilmesi nedeniyle, 30 yaşın altındaki yetişkinlere AstraZeneca aşısının yapılmamasını tavsiye ettiler. Ancak EMA ( Avrupa İlaç Ajansı), böyle bir yaş sınırlaması önermedi ve kullanımını sınırlayıp sınırlamayacağına karar vermesini üye ülkelerine bıraktı.

AB ajansı pıhtıları “çok nadir” yan etkiler olarak nitelendirdi. Güvenlik Komitesi başkanı Dr. Sabine Straus, en iyi verinin, verilen her 100.000 doz için bir pıhtı raporu olduğu Almanya’dan geldiğini söyledi, ancak Birleşik Krallık’ta çok daha az rapor kaydetti.

Ajans, bildirilen vakaların çoğunun aşılamadan sonraki iki hafta içinde 60 yaşın altındaki kadınlarda olduğunu, ancak mevcut bilgilere dayanarak belirli risk faktörlerini belirleyemediğini söyledi. Uzmanlar, çoğunlukla Avrupa ve Birleşik Krallık’tan gelen ve yaklaşık 25 milyon kişinin AstraZeneca aşısı aldığı birkaç düzine vakayı inceledi.

EMA’nın yönetici direktörü Emer Cooke, “COVID kaynaklı ölüm riski, bu yan etkilerden kaynaklanan ölüm riskinden çok daha büyük” dedi.

AstraZeneca yaptığı açıklamada, hem Birleşik Krallık hem de AB düzenleyicilerinin bu “son derece nadir görülen potansiyel yan etkiler” konusunda uyarmak için aşı etiketlerinin güncellenmesini talep ettiklerini söyledi.

“Bu incelemelerin her ikisi de aşının, COVID-19’un tüm şiddetine karşı yüksek düzeyde koruma sağladığını ve bu faydaların risklerden çok daha ağır bastığını” yeniden doğruladı.

Romanya Bükreş’teki bir aşı merkezinde doktor ve koordinatör olan Florentina Nastase, insanların AstraZeneca aşısı yaptırma konusunda isteksiz olduklarını, başka aşı kullanıp kullanmadıklarını sorduklarını ve sadece AstraZeneca kullanıldığını görünce aşılanmayı reddedenlerin olduğunu söyledi.

Çarşamba günü yapılan EMA duyurusundan sonra, İspanya’daki yetkililer AstraZeneca’nın 60 yaşın üzerindeki kişilerle sınırlı olacağını söyledi ve İtalya da benzer bir tavsiyede bulundu.

Belçika sağlık bakanı Frank Vandenbroucke, AstraZeneca aşısının 56 yaşın altındaki kişilere uygulanmasının dört haftalık bir yasak olduğunu açıkladı, ancak bu ay aşılarını yaptırmak için bu yaş grubundan çok az kişinin sıraya girmesi nedeniyle aşı kampanyasında çok az etkisi olacağını söyledi.

Çarşamba günü erken saatlerde Güney Kore, AstraZeneca’nın aşısının 60 yaş ve altındaki kişilerde kullanımını geçici olarak askıya alacağını açıklamıştı. Bu yaş grubunda, ülke şu anda yalnızca sağlık çalışanlarını ve uzun süreli bakım ortamlarındaki insanları aşılamaktadır.

Kaynak: Independent

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz