23.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

İngiltere AB’nin aşı ihracat yasağı tartışmalarına tepki gösterdi

22 Mart 2021/Asena Bilgiç/Malta

İngiltere pazar günü Avrupa Birliği’ni, söz verilen teslimatı almamaları durumunda AstraZeneca aşılarının ihracatını durdurmaması konusunda uyardı ve böyle bir hareketin “ters etki” yaratacağını söyledi.

AB başkanı Ursula von der Leyen’in cumartesi günü, şirketin 2021’in ilk çeyreğinde tedarik etmeyi kabul ettiği 90 milyon dozdan fazlasını teslim etmemesi halinde AstraZeneca aşısına ihracat yasağı koyma tehdidinde bulunmasının ardından Ben Wallace’dan açıklama geldi.

Savunma Bakanı Ben Wallace, AB’nin aşı teslimatlarındaki eksikliğe nasıl tepki verdiğini ve Brüksel’in itibarının tehlikede olduğunu “dünya izliyor” dedi. Sky News’e verdiği demeçte, “Sözleşmeler ve taahhütler bozulursa, bu hukukun üstünlüğüyle övünen bir ticaret bloğu için çok zarar verici bir şey olur. Üretkenliği baltalar çünkü aşı üretimi ve dağıtımı hakkında bildiğimiz tek şey işbirlikçi olması gerektiğidir. Yalnızca kendi vatandaşlarının aşı programının gecikmesine değil, AB ülkelerinin kısa sürede düzeltemeyeceği bir itibar kaybına da sebep olacaklar.” diye sözlerine devam etti.

Bu hafta sonu İngiliz hükümeti, yetişkin nüfusun yarısının -yaklaşık 27 milyon insanın- ilk doz aşıyı vurulduğunu açıkladıktan sonra aşılama programını “büyük bir başarı” olarak ilan etti.

Ülke, cuma günü tek bir günde 711 bin 156 aşı vurarak rekor kırdı.

Hindistan Serum Enstitüsü’nden gecikme

Bununla birlikte, dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü’nün tedarik sıkıntısı, 40’lı yaşlarındaki insanları kapsayan bir sonraki aşılama programının Nisan’dan Mayıs’a kadar erteleneceği anlamına geliyor.

Brüksel, firma Avrupa genelinde yetersiz kalırken İngiltere kontratını yerine getirmeyi başardığı için öfkeli. Von der Leyen, AstraZeneca’nın ilk çeyrekte taahhüt edilen 90 milyon aşı dozunun yalnızca %30’unu teslim ettiğini söyledi.
Şirket, AB tesislerindeki üretim gecikmelerinden sorumluyken, İngiltere, darbelerin kıta dışındaki bir dizi kaynaktan geldiğine dikkat çekti.

AB ve İngiltere kaynakları, odağın gitgide Hollanda’da hala resmi onay bekleyen bir fabrikaya kaydığını, ancak hala AstraZeneca tedarikinin talep edildiğini söyledi.

 

Kaynak: Malta Today

Fotoğraf: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz