22.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 11, 2024
spot_img
spot_img

Fenikelilere ait 2 bin 700 yıllık lahit sergileniyor!

Reşit Şahin

3 Eylül 2022

Rabat’ın eteklerinde yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Malta’ya yerleşen ilk Fenikelilere ait antik mezarlık bölgesinde bulunan Fenike taş lahiti Valletta Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde açılan sergide ziyaretçilerini bekliyor.

Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde “Meet the Phoenicians of Malta” (Malta Fenikelileri ile tanışın) isimli serginin açılışı yapıldı.

Sergide en dikkat çekici parça geçen yıl Rabat’ın eteklerinde Ghajin Klieb’de kazılarda gün ışığına çıkarılan Fenike taş haliti oldu. Girişlerin ücretsiz olduğu ve 30 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek serginin açılışında konuşan Ulusal Miras Bakanı Owen Bonnici, serginin tarihe bir şekilde unutulan geçmişe bir pencere sunduğunu belirterek “ Miras Malta’nın temel amacı tarihini yorumlamak onu hem yerli hem yabancı ziyaretçilere aktarmaktır” dedi.

Fenike taş lahitin bulunduğu mezar, yaklaşık 2700 yıl önce Malta’ya yerleşen ilk Fenikeliler tarafından kullanılan Rabat’taki Ghajn Klieb ve Ghajn Qajjet bölgesindeki antik mezarlığın parçası olarak tanımlanıyor.

Lahdin bulunduğu mezarın keşif ardından bu eşsiz keşfin tam olarak korumak amacıyla tüm önlemlerin alınmasının sağlandığını belirten Kültürel Miras Müfettişi Kurt Farrugia, kazı zamana müfettişliğin Miras Malta ve Malta Üniversitesi ile işbirliği yaparak keşfin korunmasını ulusal düzeyde mevcut en iyi uzmanlarla sağladıklarını aktardı.

30 Ekim’e kadar devam edecek sergiye girişler ücretsizdir.

Heritage Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz