14.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Eurovision Heyecanı Gölgelenebilir: İsrail Şarkısı Tartışma Yarattı

Eurovision Şarkı Yarışması’nda heyecan gittikçe artarken, İsrail’in yarışmaya “October Rain” (Ekim Yağmuru) adlı parçayla katılımı tartışmalara neden oldu. Sızan bilgilere göre, şarkının sözleri, Gazze savaşını tetikleyen 7 Ekim’deki Hamas saldırısına atıfta bulunuyor gibi görünüyor.

20 yaşındaki Edan Golan’ın seslendirdiği “October Rain”, bir balad. Ulusal seçmelerde birinci olduktan sonra yarışmanın İsrail temsilcisi olarak seçilen Golan, performansını Gazze’de hala tutuklu olan 130’dan fazla İsrailli rehineye adadığını ve “herkes eve dönene kadar gerçekten iyi olmayacağımızı” ifade etmişti.

İsrail Hayom gazetesine göre, şarkıda “Nefes almak için hava bile kalmadı” ve “Hepsi iyi çocuklardı, hepsi” gibi ifadeler yer alıyor. Bu ifadelerin, 7 Ekim’deki bir müzik festivali ve diğer bazı yerlerde Hamas militanlarının bir dizi cinayet ve kaçırma olayını gerçekleştirmesi sırasında sığınaklara sığınan insanlara atıfta olduğu düşünülüyor.

Şarkı ayrıca, İsrail kaynaklarına göre savaşta hayatını kaybedenleri simgeleyen “çiçekler”den de bahsediyor. İsrail ulusal yayıncısı Kan’dan bir kaynak, Reuters’a sızan sözlerin doğru olduğunu teyit etti.

Yarışmayı kendine bir “siyasi olmayan etkinlik” olarak tanımlayan Eurovision kuralları, bu ilkeyi ihlal ettiğine karar verilen katılımcıları diskalifiye etme hakkını saklı tutuyor.

Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise, “Sözleri inceliyoruz” şeklinde açıklama yaparak, “Eğer bir şarkı herhangi bir nedenle kabul edilemez bulunursa, yarışma kurallarına göre yayıncılara yeni bir şarkı veya yeni sözler sunma fırsatı verilir” ifadelerini kullandı.

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, X platformuna yaptığı açıklamada, İsrail’in diskalifiye edilmesinin “skandal” olacağını belirterek, October Rain’in “halkın ve ülkenin şu anki duygularını ifade eden ve siyasi olmayan dokunaklı bir şarkı” olduğunu savundu.

İsrail bugüne kadar Eurovision’da dört kez birincilik elde etti. Ancak bu yıl, İsrail’in yarışmadan uzaklaştırılması için birçok ülkeden müzisyenlerin çağrısı yapması ve çeşitli imzaların toplanması ise tartışmaları körüklüyor.

Kaynak: Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz