16.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Euro Bölgesinde Yıllık Enflasyon Düşüş Trendinde: Haziran 2023’te %5,5’e Geriledi

Euro bölgesinde yıllık enflasyon, mevcut ay ile bir önceki yılın aynı ayı arasındaki tüketici mal ve hizmet fiyat düzeyi değişimidir. Aylık enflasyon ise mevcut ay ile bir önceki ay arasındaki fiyat düzeyi değişimidir.

Euro bölgesi yıllık enflasyonu, Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat’ın flaş tahminine göre, Haziran 2023’te Mayıs ayına kıyasla %6,1’den %5,5’e düşmesi bekleniyor.

Euro bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, gıda, alkol ve tütünün Haziran’da en yüksek yıllık orana sahip olması bekleniyor (%12,5’ten %11,7’ye düşmesi), bunu enerji (-1,8%’den -5,6’ya düşmesi), hizmetler (%5,0’den %5,4’e yükselmesi) ve enerji olmayan endüstriyel mallar (%5,8’den %5,5’e düşmesi) izliyor.

Euro bölgesi, Belçika, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya’dan oluşmaktadır.

Euro bölgesi verileri, belirli bir zamandaki ülke bileşimine atıfta bulunur. Euro bölgesi bileşimindeki değişiklikler, zincir endeks formülü kullanılarak dahil edilir.

Euro bölgesi enflasyon flaş tahmini, her referans ayının sonunda yayımlanır. Euro bölgesi, AB ve Üye Devletler için uyumlu tüketici fiyatları endeksi (HICP) tam seti, referans ayını takip eden ayın ortasında yayımlanır. Haziran 2023 için tam verilerle bir sonraki yayın, 19 Temmuz 2023 tarihine planlanmıştır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz