Site icon Malta Haber

Dünyada 1 gün

Dünyada 1 günde neler oluyor

Dünyada 1 günde neler oluyor

Hayattaki en onemli ‘challenge’ ımı Einstein’in bu çok güzel sözüyle dile getirmek isterim; basit bir biçimde izah edemiyorsanız yeterince iyi anlamamışsınız demektir. Bu sebepledir ki ‘less is more’ düşünce tarzı benim mottom oldu son yillarda.

Bu yazımda da çok gerilerde bıraktığım mühendislik kimliğim ile kelimelerden cok sayılarla konuşarak çok basit bir şekilde 1 günde dünyada neler oluyor aktarmak istiyorum.

Covid-19 ile hayatıma giren www.worldometers.info sayfası sanırım en çok ziyaret ettiğim sitelerden biri haline geldi ve buradaki datalarla excelde hazirladigim minik bir formülle dünyaya tepeden bakmak çok şaşırtıyor beni her defasında.

Hatta koronanın ilk zamanlarında minik çalışmamı Türkiye’de bir gazete ile paylaşmıştım, bir kısmını kullanmaları çok sevindirmişti beni.

Gelelim 1 günde dünyada neler oluyor istatistiklerine; (28/08/2020 – 10.28 saati itibariyle)

Dünya nüfusu  7.807.955.781 iken 798.391.241 kişi yani nufusun %10’unun temiz suya ulaşımı yok, ulaşan 554.573 kişi de sudan kaynaklı ölüm yaşadı.

Nüfus istatislikleri beni hayretler içinde bırakırken gelelim doğanın durumuna;

Enerji kısmında,

Nedir bu doğal olmayan enerji kaynakları: petrol, doğalgaz,  kömür vs, işte size son durumu bu kaynakların;

Harika haber 1 katrilyon MWh Güneş enerjisi dünyaya ulaşıyor, burdan yola çıkıp bu enerjiyi kullanılabilir doğal enerji kaynağına çevirip %15’i artırmanın yollalrını bulmalıyız, çünkü bedava.

Şimdi sıra teknolojide;

Peki harcanan paralar? Bugün itibariyle; 

Tum bu datadaki sonuçlara baktığımızda, 

Peki okuma oranı? Beni en çok üzen data bu; gazete okuma ve kitap basım oranı nüfusa göre çok düşük maalesef, insan sabah çay ya da kahvesinin yanında 2-3 gazeteye gözatmıyorsa, akşam evinde bir yarım saat okumuyorsa, öğrenmek için ilgisini çeken bir şey yoksa, etrafında neler oluyor, bana ne oluyor/olacak merakına düşmüyorsa? 

Yılbaşı gecesi bu yıl kendinizden beklentileriniz arasında ’…sunu/bunu öğreneceğim’ yoksa? Geçen yıl bir önceki yıl kendime verdiğim sözleri tuttum mu kaygınız yoksa?

Daha önceki Ikigai başlıklı yazımda da belirtmiştim, ikiga’inizin tamamlanması için otomatik olarak ‘what the world needs (Dünya için ne yapabilirim) ‘ düsüncesi aklınıza düsmüyorsa? Dünya’ya nasıl faydalı olabilirim düşüncesi için hiçbir aksiyonunuz yoksa?

Tablo yukarıdaki gibi ve hic parlak görünmüyor, bu sebeple kendime şu soruyu soruyorum;

Ben ne yapabilirim bu tabloyu duzeltmek için? 

Ya siz?

Exit mobile version