17.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Dünya Sağlık Örgütü, Delta varyantının yaklaşık 100 ülkede tespit edildiğini açıkladı

4 Temmuz 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık 100 ülke ve bölgede, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantına rastlandığını açıkladı.

Çin Küresel Televizyon Ağı’ndan (CGTN) aktardığı habere göre​​​​​​​ DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, çok daha kolay bulaştığı tespit edilen Delta varyantının en az 98 ülkede görüldüğünü bildirerek, uyarıda bulundu.

Aşılama oranının düşük ve yüksek olduğu ülkelerde varyantın hızla yayıldığını belirten Ghebreyesus, Delta varyantının ‘tehlikeli’ olduğunu, gelişmeye ve mutasyona uğramaya devam ettiğini kaydetti.

TÜRKİYE’DE DELTA VARYANTI GÖRÜLDÜ MÜ?

Kovid-19’un ilk olarak Hindistan’da görülen “Delta” varyantına ilişkin soru üzerine Koca, “Delta plus daha yok ama delta varyantı artıyor. Geçen hafta da söylemiştim, 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim. Şu an 224’e çıktı. 16 ilde görülen delta varyantı şu an 26 ilde görüldü. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere 224 delta ve bunun 134’ü de İstanbul’da.” dedi.

DELTA VARYANTI NEDİR?

İlk defa Hindistan’da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

BBC’ye konuşan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr Tim Spector, topladıkları verilere göre özellikle mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını kaydetti.

“Bu varyant daha farklı çalışıyor” diyen Dr Spector, belirtilerdeki bu değişiklik nedeniyle insanların Covid-19’dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannettikleri ve bu nedenle test ya da izolasyon seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmaya devam ettikleri düşüncesinde. Yaş gençleştikçe belirtilerin de daha hafif seyrettiğine dikkat çeken Dr Spector’a göre koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda yer alıyor.

Kaynak Haber Global

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz