29.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Dünya mutluluk raporu

22 Mart 2023-Sevim Bakar/Malta

Her milleti bilemem ama bizim milletimizin en sık yaptığı şey bir dünya haritası varsa karşısında ilk iş Türkiye’yi bulmak, Türkiye haritası varsa da memleketini bulmak. Bu nedenle hangi konuda araştırma yapılırsa yapılsın ilk baktığımız Türkiye’de durum ne? Bizden daha kötü durumda olanlara bakıp halimize şükretmek fıtratımızda var. Bizden daha iyi olanların nasıl başardıklarını, o seviyeye nasıl gelebileceğimizi, neler yapmamız gerektiğini araştırmak ve yol haritası çizmek ise maalesef fıtratımızda uzun zamandır yok. Eğitim sistemimiz bile 2002 yılından bu yana 17 kez değişti.

Birleşmiş milletlerde ilk dünya mutluluk raporu 2012 yılında başlatıldı.

Mutluluk ölçümünde insanların hayatlarından ne kadar mutlu olduğu kullanıldı. İnsanları mutlu eden alım gücünün yüksekliğinin yanı sıra siyasi özgürlük, güçlü sosyal ağlar ve yolsuzluğun yokluğu, bireysel düzeyde, iyi bir zihinsel ve fiziksel sağlık, güvenilecek biri, iş güvenliği ve istikrarlı aileler çok önemli.

2020’de dokuzuncusu yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu COVID-19 sürecini de kapsadığı için diğerlerinden farklı. Bir çok insan yakınını kaybetti, hastalık geçirdi ya da endişe içinde günlerini geçirdi.

Gallup Dünya Anketi’nin verileri yaşam kalitesi ölçümlerinde birinci kaynak olarak kullanılmış.

Coğrafya, demografi ve virüsün yayılmasının her ülkenin bilimsel bilgisi ve sosyal ve politik temelleri ile nasıl etkileşime girdiğini, özellikle de kurumsal ve sosyal güven düzeylerinin COVID-19’dan ölüm oranlarındaki uluslararası farklılıkları açıkladığını ortaya çıkarmak için eşit çaba sarf ederek rapor hazırlanmış.

Öznel iyi oluş ölçümü üç ana göstergeye dayanmaktadır: yaşam değerlendirmeleri, olumlu duygular ve olumsuz duygular. Mutluluk sıralamaları, insanların yaşam kalitesinin daha istikrarlı ölçüsü olan yaşam değerlendirmelerine dayanmaktadır.

Yaşam değerlendirmeleri;

Gallup Dünya Anketi, katılımcılardan mevcut yaşamlarını bir merdiven görüntüsünü kullanarak, kendileri için mümkün olan en iyi ömrü 10, en kötüsü ise 0 olarak değerlendirmelerini istiyor. Her katılımcı, Cantril merdiveni olarak adlandırılan bu ölçekte sayısal bir yanıt verir. Tipik olarak, her ülke için yılda yaklaşık 1.000 yanıt toplanmaktadır. Her ülkede her yıl için nüfusu temsil eden ulusal ortalamaları oluşturmak için ağırlıklı ortalamalar kullanılır. Daha doğru tahminler vermek için örneklem büyüklüğünü artırmak için olağan mutluluk sıralamaları üç yıllık ortalamaya dayanıyor.

Pozitif duygular

Gallup Dünya Anketine katılanlara dün çok gülüp gülmedikleri ve dün pek çok kez keyif alıp almadıkları soruldu.

Olumsuz duygular

Olumsuz etki, yanıt verenlere dün birçok gün belirli olumsuz duygular yaşayıp yaşamadıkları sorularak ölçülür. Her kişi için olumsuz etki, üç duygu hakkındaki evet veya hayır yanıtlarının ortalamasıyla verilir: endişe, üzüntü ve öfke.

Olumlu duygular, olumsuz duygulardan (küresel ortalama 0,27) neredeyse üç kat daha sıktır (küresel ortalama 0,71).

2021 mutluluk raporuna göre en mutlu ilk 5 ülke; Finlandiya, İzlanda, Danimarka, İsviçre ve Hollanda.

Türkiye 2017-2019 skorunda 68.ci sıradayken, 2020 skoru ile 78. inciliğe gerilemiştir.

Malta ise 2017-2019 skorunda 20.ci sıradayken, 2020 skoru ile 37. inciliğe gerilemiştir.

Finlandiya bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi olarak üst sıralarda yer alması şaşırtıcı değil. Pandemi sırasında hayatları ve geçim kaynaklarını korumaya yardımcı olan karşılıklı güven önlemlerinde her zaman çok üst sıralarda yer almıştır.

Ülkeler arasındaki farklılıkları açıklamaya yardımcı olan faktörler arasında şunlar yer almaktadır: nüfusun yaşı, ülkenin ada olup olmadığı, diğer yüksek derecede enfekte ülkelere yakınlık, kültürel farklılıklar, kamu kurumlarına güven, önceki salgınlardan edinilen bilgiler, gelir eşitsizliği, hükümet başkanının kadın olup olmadığı ve hatta kaybolan cüzdanların iade edilip edilmeyeceği bile önemli bir rol oynadı.

Pandemi sırasında işsiz kalmak, yaşam memnuniyetinde% 12’lik bir düşüşle ilişkilidir. Geleceği de şekillendiren evden çalışma, online eğitimler sürecek gibi görünüyor.

Kaynak: World Happiness Report 

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz