15.9 C
Malta
Salı, Nisan 23, 2024
spot_img
spot_img

Dünya liderleri birlik ve beraberlik mesajı verdi

30 Mart 2021/Asena Bilgiç/Malta

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünyanın gelecekteki pandemilere hazırlanmasına yardımcı olmak için yeni bir küresel çözüm çağrısında bulunan 20’den fazla dünya liderine katıldı.

Almanya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere liderler bir gazete makalesinde, Covid’in İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük zorluğu oluşturduğunu söyledi.

Salgının “herkes güvende olana kadar kimsenin güvende olmadığını” gösterdiğini söylediler.

Ticaret Sekreteri Kwasi Kwarteng, İngiltere’nin malzeme ihraç edebilmesi için aşı fazlasına ihtiyaç duyacağını söyledi.

Daily Telegraph’ta ve Fransa’da Le Monde ve İspanya’da El Pais gibi yayınlarda yazan 24 lider, sınır ötesi işbirliği inşa etmek için İkinci Dünya Savaşı’nın ardından varılan antlaşmaya benzer bir anlaşmanın gerekli olduğunu savunuyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus’un da dahil olduğu imzacılar, “O dönemde iki dünya savaşının yıkılmasının ardından siyasi liderler çok taraflı sistemi oluşturmak için bir araya geldi. Ülkeler birlikte, ancak dayanışma ve işbirliği ruhu içinde birlikte başarılabilecek zorlukları – yani barış, refah, sağlık ve güvenlik – çözmeyi hedeflemeli.” şeklinde bir beyana imza attılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer liderler, aynı ruhla, ülkelerin artık “pandemileri son derece koordineli bir şekilde tahmin etmek, önlemek, tespit etmek, değerlendirmek ve etkili bir şekilde yanıtlamak için daha hazırlıklı olmaları” gerektiğini söylediler.

Yeni bir anlaşmanın insanları potansiyel pandemiler konusunda uyarmak için daha iyi sistemler kurmaya yardımcı olmasının yanı sıra, aşıların ve kişisel koruyucu ekipmanların veri paylaşımını ve dağıtımını da geliştireceğini söylediler.

Mektup, “Başka pandemiler ve diğer büyük sağlık acil durumları da olacak. Hiçbir hükümet veya çok taraflı kurum bu tehdidi tek başına ele alamaz. Asıl soru eğer değil, ne zaman. Covid-19’un zayıf yönlerimizi ve bölünmüşlüklerimizi istismar ettiği bir zamanda, bu fırsatı değerlendirmeli ve bu krizin ötesine uzanan barışçıl bir işbirliği için küresel bir topluluk olarak bir araya gelmeliyiz.” şeklinde devam etti.

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz