16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

DSÖ’den Salgın Uyarısı: 60 Milyon Aşısız Çocuk Kızamık Riskini Artırıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son aylarda artan ve özellikle çocuklar arasında hızla yayılan kızamık virüsü için acil uyarıda bulundu. DSÖ Aşılanma Direktörü Kate O’Brien, 2023’te 50’den fazla ülkede büyük ve yıkıcı salgınlar yaşandığını ve 2022’deki salgınlara kıyasla iki kat artış olduğunu açıkladı.

Covid-19 Aşılama Çalışmalarını Sekteye Uğrattı

O’Brien, Covid-19 pandemisinin dünya çapındaki rutin aşılama çalışmalarını sekteye uğrattığını ve bu dönemde yaklaşık 60 milyon çocuğun kızamık aşısı olamadığını belirtti. Telafi çalışmaları için zamanın kritik olduğunu vurgulayan O’Brien, “Salgınların artmaya devam edip etmeyeceği, telafi faaliyetlerinin hızlılığına bağlı.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nden de Uyarı

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de dünya çapında artan vakalar nedeniyle insanları kızamık için aşı olmaya çağırdı.

Kızamık Virüsü Hakkında

Kızamık, yüksek bulaşıcı bir virüs olan rubeola virüsü tarafından tetiklenir. Enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır.

Aşılanma En Etkili Korunma Yöntemi

Kızamık virüsüne karşı en etkili korunma yöntemi aşılanmadır. MMR aşısı, kızamığa karşı %97 oranında koruma sağlar ve 12 ay ve 4-6 yaş arası tüm çocuklara iki doz olarak önerilir.

Kızamık Belirtileri

Kızamık belirtileri genellikle virüsün vücuda girmesinden sonra 7-14 gün içinde ortaya çıkar. Yaygın belirtiler şunlardır:

Ateş, Öksürük, Burun akıntısı, Gözlerde hassasiyet, Kızarıklık, Döküntü

Risk Altındaki Gruplar

Aşısız kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve hamile kadınlar kızamık virüsüne karşı daha fazla risk altındadır.

DSÖ Kızamık Sayfası: https://www.who.int/health-topics/measles

CDC Kızamık Sayfası: https://www.cdc.gov/measles/index.html

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz