15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

“Domates bu kış 50 TL olacak!”

25 Ağustos 2022

Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz, artan maliyetler ve Avrupa’daki üretimin sekteye uğraması nedeniyle bu kış 50 TL’nin altında domates satmamaları gerektiğini söyledi.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz katıldığı Bloomberg HT’de Tarım-Analiz programında, geçen sezon maliyetlerin 3 kat arttığı ortamda üretici satış fiyatlarının iki kat arttığını hatırlatarak “Yüzde 238 artan bir enerji maliyeti, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yanmaz, “Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” dedi.

Seraların ısıtılmasında kömür fiyatlarının 4-5 kat arttığına enerji maliyetlerindeki yükselişe ve bunun tüm dünyada yaşandığına dikkat çeken Yanmaz, “Avrupa’da seralar enerji maliyeti ve doğalgaz kesintileri nedeniyle üretim yapamayacak duruma geldi. Bize Hollanda başta olmak üzere Avrupa’dan üreticiler geliyor ve bizimle sözleşmeli tarım yapmak istiyor. 2 ay önceden gelip, sözleşmeli üretim yaparak kilogramı 2 Euro’dan tüm sezonu kapatalım diyorlar. 2 Euro demek bu domates 50-60 TL olacak demek. Geçen yıl domatesin maliyeti ortalama 10 TL idi ama bu yıl 16-20 TL arası değişecek. Kömürle ısıtılan seralarda maliyet 20 TL’nin de üzerine çıkacak” diye konuştu.

Bloomberg HT

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz