19.9 C
Malta
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img
spot_img

Çalışanların sırtında bir kırbaç: Çalışma izni

21 Şubat 2021 / Nesibe Elif Önder / Malta

Malta’da devletin verdiği oturum izni, çalışma iznine bağlı olduğu için birçok üçüncü ülke vatandaşı (AB dışı ülkelerden gelen vatandaşlar) insani şartlar dışında çalışmak zorunda kalıyor.

Times of Malta’nın (ToM) haberine göre üçüncü ülke vatandaşları “devletin sağladığı zorunlu haklarını” talep ettiklerinde dahi işlerinden oluyor. Bu kişiler işlerini kaybettiklerinden oturum izinlerini de kaybediyor. Çalıştığı yerden ayrılan veya atılan bir üçüncü ülke vatandaşının yeniden iş bulması/ülkeyi terk etmesi için yasal olarak sadece 10 günleri var.

ToM haberinde Malta’da çalışan Bosnalı bir kadının çalıştığı kuaför salonundan tek bir maaş bordrosunu dahi alamadığını ve çok az maaş aldığını yazdı. Bir diğer olayda ise Sırp vatandaşı olan başka bir kadının hamile kalmasının ardından doğum izni için belgelerinin yeniden düzenlenmesini istemesi üzerine işten atıldığı yazıyor.

İşverenler, çalışacak kişiler ile anlaştıktan sonra çalışanlarının bilgilerini Jobplus’a kaydetmekle yükümlüler ancak çoğu zaman bu yapılmıyor. Bu sayede işverenler, belirlenen yasal miktarın çok daha altında ücret ödeyebiliyor, çalışanlar için vergi ödemek ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalmıyor.

Aktivistler ise bu konuda Malta kurumlarının yeterince yardımcı olmadığını söylüyorlar.

“Up in Arms” grubundan Patricia Graham, Jobplus’ın, çalışanın işveren aleyhine dava açması için bir maaş bordrosu istediğini söylüyor. Ancak hali hazırda çalışanların maaşlarını elden almak zorunda kaldıkları için  bordroları olmadığını ve bu durumdan dolayı sürekli duvara tosladıklarını belirtiyor.

Benzer bir durum iş değiştirmek isteyen çalışanlar için de geçerli.

Identity Malta’ya yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunmak için, önceki işverenlerinden işlerini feshetmeleri gerekiyor ki bu, Jobsplus’a hiç kayıt olmamış çalışanların böyle bir şansı da olmuyor.

Malta’da çalışanların sahip olduğu haklar ve sorumluluklar hakkında daha detaylı bilgi almak için Malta Çalışma Rehberi serimizi okuyabilirsiniz.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz