19.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Bu hafta neler oldu?

12 Mart 2021/Malta

Malta Haber olarak haftanın en önemli gelişmelerini Bu Hafta Neler Oldu? bülteninde sizler için derledik.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. Rapora göre Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Bu sayı ile Türkiye, kişi başına en çok israf yapan ülkeler sıralamasında üçüncü sırada.

Koronavirüs salgını nedeniyle sekteye uğrayan hac ziyaretlerinin yeniden yapılabilmesi için Suudi Arabistan tarafından aşı şartı kondu.

Malta Ahmediyye Müslüman Cemaati Lideri Laiq Ahmed Atif’inBirlik kuvvettir. Gerçek ulusal birliğe nasıl ulaşabiliriz? İslami bir bakış açısı” başlıklı yazısı Malta Haber okuyucuları için çevrildi. Keyifli okumalar.

Malta’da koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. 345 yeni COVID-19 vakasının tespit edilmesiyle beraber vakalarda herhangi bir azalma belirtisinin görülmediği gözler önüne serildi.

Pegasus havayolları yurtdışına indirim kampanyası başlattı. Kampanyaya göre biletlerini Pegasus Mobil uygulama üzerinden alanlar, 6 Eylül – 27 Ekim 2021 tarihleri arasında yurt dışına vergiler hariç yüzde 50 indirimle uçacaklar.

Almanya’da 2000-2007 arasında 8’i Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız’a ‘NSU 2.0’ imzası taşıyan tehdit mektupları gönderilmeye devam ediyor.

(…)Kaçış, isyan, kendini hiç bir yere ait hissedememek, kapanmayan ruh kesikleri, yazgıya muhalif durmak, her koşulda kaybeden olmak… Sinemanın en sevdiği birçok duygu ve melankoli Fatih Akın tarafından Duvara Karşı’da ustalıkla işlenmiştir.(…) Türkiye’ye uzun zaman sonra Altın Ayı ödülünü kazandıran Duvara Karşı filmini, Malta Haber okuyucuları için Didem Görkay inceledi. Keyifli okumalar…

Sağlık Bakanı Chris Fearne, 60 yaş ve üzeri kişilerin aşı mektupları almaya başlayacağını duyururken, 71-74 yaşları arasındaki kişilerin de önümüzdeki günlerde aşı mektuplarını alacağına dair güvence verdi.

İsviçre halkı bugünlerde “yüzü tamamen örtme yasağı” önerisini oyluyor. Her ne kadar oylamanın başlığında yer almasa da özellikle Müslüman kadınların taktığı peçe ve burkaya karşı yapılan bir oylama olduğu şüphesiz.

Malta Today’in yaptığı araştıma sonuçlarına göre ülkede Başbakan Robert Abela’ya duyulan güvenin azaldığı görülüyor.

Avrupa Komisyonu İç Pazar Temsilcisi Thierry Breton’a göre birlik üyelerinin AB’nin aşı programının dışına çıkıp kendi anlaşmalarını yapmasında bir sakınca yok. Bu anlaşmalar AB’nin onay vermediği Sputnik V veya CoronaVac aşıları için de geçerli.

Geçmişte kadınların mutluluklarını, üzüntülerini göstermek için ilmek ilmek oluşturdukları nakışlara modern bir dokunuş… Malta’da fotoğraf ve nakışı tek bir kasnağın içinde buluşturan Türk sanatçı Ebru Çınar Erdoğan ile yaptığımız söyleşi sizlerle. Keyifli okumalar.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, senelerdir kutlanan içi boş bir gün. Sırf sahip olduğu cinsiyetinden dolayı küçük görülen, dövülen, aşağılanan, kadınlar varken; çocuk sahibi olmak istediği için iş bulamayan, yüksek lisans/doktora mülakatlarından elenen ve daha birçok cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalan kadınlar varken kutlanması anlamsız ve gereksiz. Ancak yine de sadece bir gün dahi olsa evde anneleriniz/eşlerinizin/kız kardeşlerinizin hayat boyu çektikleri fiziksel ve psikolojik yorgunluklarını, savaştıkları her türlü tacizin boyutunu düşünüyorsanız bizler de bu günü kutlamayı kendimize borç biliriz. HİÇBİR KADININ/KIZ ÇOCUĞUNUN ÖTELENMEDİĞİ, ŞİDDET GÖRMEDİĞİ, ÖLDÜRÜLMEDİĞİ O GÜN GELENE KADAR BİZLER SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ. 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, düzenlediği basın toplantısında ülkesine Uygur Türkleriyle ilgili yöneltilen soykırım iddialarının ‘saçmalık’ ve ‘büyük bir yalan’ olduğunu söyledi.

Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, ülkede yeni tip koronavirüsün (Covid-19) 31 farklı türüne rastlandığını açıkladı.

Litvanya Sağlık Bakanlığı koronavirüsten etkilenen ülkeler listesini güncelledi. Güncellenen listeye göre Malta’dan Litvanya’ya gitmek isteyen 16 yaş ve üstü kişiler negatif PCR testi sunmak zorundalar.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun 2 yeni tünel açma makinesinin son kesiminde kazıya başlama töreni gerçekleşti.

Identity Malta Facebook sayfasından yaptığı duyuruda pasaport bürosunu ve nüfus birimini Marsa’ya taşıyacağını duyurdu.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Rasim Öztekin, geçirdiği kalp krizinin ardından 8 Mart’ta hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz yedi gün içinde maske takmadığı için 700’den fazla kişi para cezasına çarptırıldı ve bu, geçen hafta verilen Covid-19 ile ilgili para cezalarının yüzde 90’ını oluşturdu.

Türk Hava Yolları’na (THY) ait İstanbul-Antalya seferini yapan yolcu uçağında bulunan Ukraynalı futbolcuların maske takmak istememesi üzerine uçağa polis çağrılırken takım sorumlusu hakkında da tutanak düzenlendi.

Malta, dışarıda maske takmayı zorunlu kılan yasal bildiride değişikliğe gidiyor. Artık yürümediğiniz takdirde yemek yerken ve sigara içerken maskenizi çıkarabileceksiniz. Dışarıda bir şeyler içmek her koşulda serbest bırakıldı.

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, artan vaka sayılarına rağmen okullardaki yüz yüze eğitimi ve çocukların birbirleri ile olan etkileşiminin önemi vurguladı.

Azure Window 8 Mart 2017’de fırtınalı havalardan ötürü çökene kadar Malta’nın Gozo adasının başlıca turistik yerlerinden biriydi. Artık dalgıçların gözde mekanlarından biri oldu.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’nin verilerine göre Malta, dünyadaki kişi başına pozitif COVID-19 vaka sayısında en yüksek altıncı ülke olarak kaydedildi.

AB’nin en üst düzey yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in, İngiltere’nin Covid-19 aşısı ihracatını tamamen yasakladığını iddia etmesinin ardından, Londra ve Brüksel arasında yeni bir tartışma çıktı.

Koronavirüs salgını nedeniyle seyahat kısıtlamalarını sürdüren Almanya’da turizmciler, Türkiye’ye gelmek isteyenler için güvenli turizm koridoru uygulaması başlatılması çağrısında bulundu.

Eurostat’ın verilerine göre, Malta Parlamentosu yüzde 13 kadın milletvekili oranı ile Avrupa Birliğin’ndeki (AB) en düşük kadın milletvekili oranına sahip.

Salı ve çarşamba günleri arasında toplam 510 yeni COVID-19 vakası kaydedildi, bu pandeminin başından beri Malta’da açıklanan en yüksek pozitif vaka sayısı.

Malta’da mevcut koronavirüs aktif vakalarının yüzde 12’sini çocuklar oluşturuyor. Çocuklar arasında en yüksek vakalar 11-17 yaş arasında görülüyor.

Başbakan Robert Abela, okulların Pazartesi gününden itibaren kapanacağını ve tamamen çevrimiçi hale geleceğini açıkladı. Yarından itibaren gerekli olmayan tüm mağazalar, spor salonları, sinemalar, tiyatrolar ve müzeler kapanacak ve organize edilen tüm spor aktiviteleri durdurulacak.

İsveç merkezli V-Dem Enstitüsü’nün ‘2021 Demokrasi Raporu’na göre, Türkiye son 10 yılda en çok otoriterleşen ilk 10 ülke içerisinde. Liberal Demokrasi Endeks listesinde Türkiye 149. sırada yer alırken, Danimarka ilk sırada gösterildi.

Dün alınan yeni kısıtlama kararlarının ardından muhafelet partisi parlamentoda toplanma çağrısı yaptı. Muhalefet partisinin çağrısı ile gerçekleşen toplantıda konuşan Başbakan Robert Abela, alınan tüm önlemlerin bilimsel bir temele dayandığını belirterek alınan kararları savundu.

İlk kez Aralık 2019’da Çin’in Vuhan şehrinde görülen ve hızla tüm dünyaya yayılarak milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19, Türkiye’de ise ilk olarak bundan tam bir yıl önce ortaya çıktı. Bu bir yıllık sürede neler yaşandı? Detaylar haberimizde.

Malta’daki yeni koronavirüs kısıtlamalarının detayları ile ilgili güncelleme: Dün açıklanan yeni tedbirler ve kısıtlamalarla ilgili olarak otel restoranları ve otellere bağlı tüm diğer yan unsurlar da kapanıyor. Oteller sadece oda servisi sunmaya devam edecek.

T.C. Valletta Büyükelçiliği’nin yaptığı duyuruya göre; Malta’da oturum izni olan tüm yabancılar milliyetlerine bakılmaksızın aşı programına dahil edildi.

Malta Ebeler ve Hemşireler Birliği (MUMN) Başkanı Paul Pace, artık kimlerin ölüp ölmeyeceğine doktorların karar vermesi gerekecek açıklamasını yaptı.

15 Mart itibariyle Türkiye’ye seyahat edecek tüm yolcuların uçuşlarından önceki 72 saat içerisinde register.health.gov.tr adresinden ‘Türkiye Giriş Formunu’ doldurmaları gerektiği duyuruldu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa İlaç Ajansının (EMA), Johnson and Johnson’ın yeni tip koronavirüs aşısı için bugün verdiği tavsiye kararını onayladı.

Malta Daily’de yer alan habere göre, Malta ve Gozo’da bulunan 6 yoğun bakım ünitesinden 4’ü koronavirüs hastaları için kullanılmakta.

Malta’da koronavirüsten dolayı ölen hastaların yaş ortalaması şimdiye kadarki en düşük seviyede. Virüsten dolayı ölen hastaların yaş ortalaması 68.3’e kadar düşerken, hastalığın en yoğun görüldüğü yaş aralığı 15-49 olarak açıklandı.

12 Mart 2021’den bugüne, 100 yıldır gururla, onurla söylediğimiz İstiklal Marşı’mızın kabulü kutlu olsun 🇹🇷Yaşanan kahramanlıkları hatırlatmak ve yaşanacak onlarca kahramanlıkta bizlere cesaret vermek için Marşımıza “Korkma” diyerek başlayan Mehmet Akif Ersoy’a sevgi, saygı ve rahmetle…

Malta 15 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren çevrimiçi eğitime geçiyor. Derslerin nasıl işleneceği ve çevrimiçi eğitim sistemi ile ilgili Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan soru-cevap dokümanının detayları haberimizde.

12 Mart 2021 itibari ile dövizde durum: EUR/TL 9.0387 , USD/TL 7.5698, EUR/USD 1.1937.

Malta’daki son gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza abone olabilirsiniz. https://t.me/maltahaber

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz