17.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 15, 2024
spot_img
spot_img

Bin yıldan eski Şam Madonnası’nın üç yıllık restorasyonu bitti!

3 Temmuz 2022

Valletta’daki Yunan Katolik Kilisesi’nde 1000 yıldan eski olduğu sanılan Şam Madonna’sının üç yıl süren restorasyonu tamamlandı. Günlük ayinlerde Papaz Martin Zammit’in her ayin başlamadan önce kutsadığı simgenin 1530’da Rodos şövalyelerinin Vittoriosa’ya yerleşmesi sırasında getirildiği sanılıyor.

Atelier del Restauro ve APS Bank finansmanıyla işbirliği içinde restorasyon çalışmalarından sonra Sırp bir sanatçının eseri ahşap niş içine yerleştirilen Şam Madonnası hakkında konuşan Papaz Zammit, ahşap üzerine yapılmış tablonun mucizevi kabul edildiğini belirterek simgenin çok önemli olduğunu çünkü azizleri temsil ettiğini söyledi.

Eski ve seçkin bir kalıntı olan tablonun yakında karbon tarihlemesi yapılacağıhı belirte papaz Zammit, Yunan-Katolik Kilisesi’nde ikonların sadece dekorasyon için olmadığını, Tanrı’ya tapınmada bir topluluk tarafından kutlanan Ayin’de litürjik bir işlevi olduğunu söyledi.

Zammit, restorasyonun üç yıl sürdüğünü ve eğrilmeye başladığı için zor bir iş olduğunu açıkladı.

Tabloya ilk olarak 1963 yılında restorasyon yapıldığını daha sonra 60 yıl maruz kaldığı ısı ve nemden dolayı büyük zarar gördüğüne dikkat çeken ve 12 santimetre eğildiğini söyleyen Zammit, restorasyonun, inanılmaz ama başarılı bir işlem olduğunu söyledi.

TVM

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz