21.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Bakan Bartolo, savaşın yaratacağı kıtlık tehlikesine dikkat çekti

03 Mart 2022

Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Malta ve dünyada gıda fiyatlarının yükselmesine yol açacağını belirterek “Savaşın trajedisi yanında belki de insanlar bunun ötesinde ekonomik sonuçların çok büyük olduğunu henüz anlamadılar” dedi.

Rusya’nın işgalinin yaratacağı ekonomik sıkıntılar tüm Avrupa’yı etkileyecek. Lovin Malta ile röportaj yapan Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo Rusya ve Ukrayna’nın dünyanın ilk beş buğday  üreticisi arasında yer aldığını belirtti.

Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası yaptırımlarla ekonomik olarak izole edilen Rusya’nın en büyük buğday ihracatçılarından biri olduğuna dikkat çeken Bakan Bartolo “SWIFT ödeme sisteminden ayrılmasının ne gibi etkileri olacak ve ihraç edilebilecek buğday miktarını nasıl etkileyeceğini görmek gerekir” dedi.

“Ukrayna buğdayı hasat edip ihraç edemezse kıtlık olur ve kıtlık olursa fiyatlar da yükselir.” İfadelerini kullanan Bakan Bartolo “Buğdayın fiyatı yükseldiğinde, süt, un, makarna, ekmek gibi gıda zincirinin tamamında fiyatların artması ve ayrıca yüksek enerji fiyatları nedeniyle üretim maliyeti üzerinde baskılar olacak” dedi.

Bartolo, küresel enflasyonun işgalden önce zaten sorunlu olduğunu, gıda fiyatlarının 30 yılın en yüksek seviyesine çıktığını, enerji maliyetlerinin ve nakliye maliyetlerinin ise beş ila yedi kat arttığını gösteren istatistiklere dikkat çekerek “Dünya başka bir büyük meydan okumayla karşı karşıya. Covid-19 fırtınasından çıktığımızı sandığımız anda bununla karşı karşıyayız” diye konuştu.

İnsanlık trajedisi her zaman dikkatimizi çekmeli akan kanı durdurmak, acı çekenlere yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız diyen Bakan Bartolo, ancak belki de insanlar bunun ötesinde ekonomik sonuçların çok büyük olduğunu henüz anlamadılar” dedi.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz