20.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Aydın Memecik Zeytinyağına Avrupa Birliği’nden Tescil Onayı

Aydın’ın lezzet harikası Memecik zeytinyağı, Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) olarak tescillendi. Bu tescil, Aydın Memecik zeytinyağının uluslararası tanınırlığını artırarak, ürünün ve üretim bölgesinin özelliklerini korumayı amaçlıyor. Türkiye’nin Güney Ege Bölgesi’nde yetiştirilen Memecik zeytininden elde edilen bu değerli zeytinyağı, rengi, kokusu ve tat profili ile Türkiye’deki diğer zeytinyağlarından ayrılıyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Aydın Memecik zeytinyağının tescilini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Tüketicilerin PDO logosu sayesinde gerçek Aydın Memecik zeytinyağını kolayca tanıyabileceklerini ifade etti.

Aydın’da yüzyıllardır süregelen zeytin yetiştiriciliği geleneği, Fenikelilerden günümüze kadar ulaşmış durumda. Bölgede hakim olan Akdeniz iklimi, zeytinyağının benzersiz özellikler kazanmasını sağlıyor. Aydın Ticaret Borsası’nın başvurusuyla elde edilen bu tescil, Aydın’ı Türkiye’de AB tarafından tanınmış üç ürüne sahip ilk il yaparak, Aydın Memecik zeytinyağını Milas ve Edremit zeytinyağlarına katıldı.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, bu tescilin Aydın ekonomisi ve üreticiler için teşvik edici bir gelişme olduğunu belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti. Marka ve patent danışmanı Huriye Özener ise Aydın’ın bu başarısından duyduğu gururu dile getirdi.

Aydınlı üreticiler ve tüketiciler de AB tescilinin ürünlerine sağladığı değerden dolayı memnuniyetlerini ifade ediyor. Aydın Memecik zeytinyağının AB tescili, sadece yerel değil, uluslararası düzeyde de tanınırlığı artırarak, Türkiye’nin zengin tarımsal ve kültürel mirasının korunmasına katkı sağlıyor. Bu başarı, Aydın Memecik zeytinyağının kalitesinin Avrupa Birliği tarafından da resmi olarak tanınması anlamına gelmektedir.

AB’nin daha önce Türkiye’den PDO ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle:

Antep baklavası / Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın inciri, Bayramiç beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri ve Safranbolu safranı.

Kaynak: T24

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz