15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’da ortak şarj cihazı kullanımı zorunlu hale geliyor!

5 Ekim 2022

Avrupa Parlamentosu, teknolojik ürünler üreten şirketlerin elektronik cihazlarda ortak şarj cihazı üretmesini zorunlu hale getirdi. Yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık tasarrufu hedeflenen bu karar ile 2024’ten itibaren tüm cihazlarda aynı şarj kullanılabilecek.

Malta milletvekili Alex Agius Saliba liderliğindeki bir grup Avrupa Parlamenteri tarafından ortak şarj cihazı kullanımıyla ilgili yasa Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı.

Avrupa Birliği’nde satılan tabletler, e-okuyucular, kulakiçi kulaklık, dijital kamera, video konsolu vb tüm elektronik cihazlarda şarj cihazları USB Type-C olarak üretilecek.

Avrupa Parlamentosu’nda alınan kararla 2024 yılının sonuna kadar AB üye ülkelerinde satılan elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanımı zorunlu hale gelirken düzenleme ile Apple gibi şirketlerin ürünlerinde standart bir şarj girişi kullanması gerekecek.

AP’de yapılan oylamada 602 milletvekilinden sadece 13’ü düzenlemeye karşı çıkarken 8 vekil ise çekimser kaldı.

Avrupa’da 2024 sonbaharına kadar zorunlu hale gelecek uygulama ile yılda 11 bin ton elektronik atığın önüne geçileceği ve farklı şarj türlerinin kullanımının ortadan kalkmasıyla yılda 247 milyon Dolar tasarruf edilmesi hedefleniyor.

İlk başta Apple tarafından tepkiyle karşılanan uygulamaya yönelik girişimlerin kesinlik kazanması ile Apple şirketinin şu anda Lightning şarj girişini standart USB-C ile değiştiren iPhone moddelleri test etmeye başladığı belirtiliyor.

Gazete Oksijen

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz