17.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa Birliği’nde Engellilik Kartı Geçerli Olacak

Engellilik kartının – Malta’da Mavi Kart olarak bilinen – tüm AB ülkelerinde geçerli olması için AB kurumları arasında anlaşmaya varıldı.

Komisyon Başkan Yardımcısı Vera Jourova, bu önlemin 87 milyon engelli ve aileleri için yaşamı kolaylaştırmayı amaçladığını belirtti.

AB Komiseri Helena Dalli, Avrupa Komisyonu’ndaki görüşmeleri yöneten ve EPP müzakerecisini David Casa, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

AB Komisyonu, AB üye ülkelerindeki mevcut ulusal kimlik kartlarına dayanan mevcut sistemlerin her zaman diğer AB ülkelerine gittiklerinde tanınmadığını ve bu durumun blok içinde serbest dolaşımlarını engellediğini açıkladı. Bu da engelli kişilerin bazen öncelikli erişim, indirimli tarifeler, ayrılmış park yerleri ve özel yardım gibi avantajlardan yararlanmasını engelliyor.

Avrupa Engellilik Kartı, bu durumu düzeltmeyi amaçlıyor, ancak komisyon, kartın engelli kişilere ulusal refah sistemlerine erişim için geçerli olmayacağını belirtti.

Dalli, “Engelli kişilere AB ülkeleri arasında serbest dolaşım ve eşit muamele sağlama yolunda önemli bir adım attık” dedi.

“AB’deki herhangi bir yerde olun, Avrupa Engellilik Kartı, kart sahibinin kendi ülkesinde veya diğer AB ülkelerinden herhangi birinde olup olmadığına bakılmaksızın, hizmetlere, etkinliklere ve tesislere erişimde aynı özel koşullara ve öncelikli muameleye sahip olacağını garanti edecek. Pilot projenin katılımcı ülkesi olarak Malta, Engellilik Kartı’nın kavramıyla ilgili erken bilgi ve deneyim kazandı, bu da yeni direktif altında kartın daha geniş uygulanmasına geçişleri kolaylaştıracak.”

Yeni önlemin, AB’nin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasını takiben önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 


Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz