16.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Aşılananların yüzde 99’undan fazlası COVID-19 virüsüne bağışıklık geliştirdi

4 Nisan 2021-Çev. Sevim Bakar/Malta

Bir doz COVID-19 aşısı verilenlerin yüzde 99’undan fazlası virüse karşı bağışıklık geliştirdi ve aşıyı aldıktan sonra enfekte olmadı.

Perşembe günü sağlık yetkililerinden sağlanan bilgilere göre, bir doz aşı verilen 186.000’den fazla kişinin yaklaşık yüzde 0,9’u aşılandıktan sonra virüse yakalandı. Cuma akşamı, en az tek bir doz ile aşılananların sayısı 200.000’in üzerine çıktı.

Bir sağlık bakanlığı sözcüsüne göre, Pfizer veya Moderna aşısını alanların yüzde 0,9’u ilk dozdan 14 gün sonra enfeksiyon kaptı. İkinci Pfizer dozunu aldıktan sonra enfekte olanlara bakıldığında oran daha da düşüktü. Bu gruptaki kişilerin yalnızca yüzde 0,6’sı COVID-19 pozitif çıktı.

Aşı yapıldıktan sonra bağışıklığın devreye girmesi 14 gün sürüyor.

Sözcü, Moderna aşısının her iki dozunu da verilenlerin hiçbirinin virüse yakalanmadığını söyledi. AstraZeneca için rakamlar daha da etkileyici – bu aşının ilk dozunu alanların yalnızca yüzde 0,4’ü, aşıdan 14 gün sonra enfekte oldu.

AB tarafından onaylanan üç aşı, geçen yıl yapılan klinik çalışmalarda farklı etkinliklere sahipti. Pfizer’ın yüzde 95 civarında olduğu tespit edilirken, Moderna’nınki yüzde 94,1’di. AstraZeneca için etkinlik yaklaşık yüzde 60 olarak bulundu. Johnson and Johnson tarafından yakın zamanda onaylanan aşının etkinliği yüzde 67’dir.

Perşembe günü Pfizer, aşının, insanların aşıya başlamasından bu yana ilk altı ayda COVID-19 vakalarının yaklaşık yüzde 91’ini önlediğini söyledi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz