16.9 C
Malta
Salı, Kasım 4, 2025
spot_img
spot_img

Artık Sağlık Raporu Olmadan Vize Verilmeyecek! Türkiye’ye Bildirilen Yeni Zorunluluk

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hacca gitmeye hak kazanan adaylardan sağlık raporu talep edeceğini duyurdu. Yetkililer, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nı yeni uygulama hakkında bilgilendirdi.

Hac hazırlıkları sürerken, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı önemli bir karar aldı. Yeni düzenlemeye göre, sağlık raporu bulunmayan hacı adaylarına vize verilmeyecek.

Bakanlık, yeni sağlık kriterlerine ilişkin detayları Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığıile paylaştı. Böylece, 2026 hac dönemi itibarıyla tüm adayların sağlık durumlarını resmi olarak belgelemeleri zorunlu hale geldi.

Sağlık Raporu Olmadan Hac Vizesi Yok

Yeni uygulamaya göre, hacca gitmeye hak kazanan adaylar, belirlenen sağlık şartlarını karşıladıklarını gösteren resmî sağlık raporlarını sisteme yüklemeden vize alamayacak.

Raporunu sisteme yüklemeyen veya sağlık kriterlerini karşılamayan adaylara ise vize verilmeyecek. Bu durumdaki vatandaşlar, sağlıklı bir yakınlarını vekil olarak hacca gönderebilecek.

Kaynaklara göre uygulamanın amacı, hac ibadeti sırasında sağlık risklerini en aza indirmek ve toplu etkinliklerde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek.

Uygulama Yakında Duyurulacak

Suudi yetkililer, hacı adaylarının sağlık raporlarını daha kolay ve hızlı şekilde alabilmeleri için yürütülen sistem hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Yeni sistemin ve uygulama detaylarının önümüzdeki günlerde resmî olarak duyurulması bekleniyor.

2026 Hac Kurası İçin Geri Sayım Başladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2026 yılı hac kurasının 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’dayapılacağını açıkladı.

Yeni sağlık raporu zorunluluğunun da bu kura süreciyle birlikte yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Sağlık Önlemleri Arttırılıyor

Suudi Arabistan, son yıllarda hac dönemlerinde sağlık güvenliği için pek çok önlem aldı.

Yeni sistemle birlikte, kronik hastalığı veya ağır sağlık sorunu bulunan kişilerin durumu önceden tespit edilerek hem bireylerin hem de toplu ibadet alanlarının güvenliği sağlanacak.

Kaynak: Sözcü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz