26.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img
spot_img

Airbus, yemeklik yağdan yapılan yakıtla üç saat uçtu

04 Nisan 2022

Avrupa’nın en büyük havacılık şirketi Airbus yemeklik ve diğer “atık yağlardan” yapılmış yakıt ile yaptığı iki deneme uçuşunu başarı ile tamamladı.

Avrupa merkezli havacılık şirketi Airbus, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Sustainable Aviation Fuel/SAF) adı verilen yakıtın kullanımı ile 3 saatlik uçuşu başarı ile gerçekleştirdi.

Şirket uçuş için özel olarak üretilen yakıt SAF’ın, çoğunlukla kullanılmış yemeklik yağlardan ve diğer “atık yağlardan” yapıldığını bildirdi.

Uçak, Fransa’nın Toulouse kentindeki Blagnac Havalimanı’ndan 25 Mart Cuma havalanarak üç saat süren bir uçuş gerçekleştirdi. Uçağın Rolls-Royce Trent 900 motoru yüzde 100 SAF’le çalıştırıldı.

Şirket daha sonra A380 modeli ile 29 Mart’ta SAF yakıtı ile gerçekleştirdiği ikinci uçuşunda bu kez Toulouse’dan havalanarak Nice Havalimanı’na indi. A380, Airbus’ın son yılda yüzde 100 SAF’le uçurduğu ikinci uçak türü oldu.

Firma SAF kullanımının endüstride 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için önemli olduğunu belirterek istatistiklerin, SAF’in karbon azaltımına yüzde 53 ila yüzde 71 oranında katkı sağlayacağını gösterdiğini belirtti.

Ekonomi dergisi Fortune’un şubat raporuna göre Airbus, 2022’de 720 uçak teslim etmesi öngörülen, 130 bin kişiyi istihdam eden, Avrupa’nın en büyük havacılık ve uzay şirketi.

Milliyet

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz