Site icon Malta Haber

ABD’li Ortodoks ilahiyatçılardan “ortak Paskalya tarihi” çağrısı

28 Şubat 2026

ABD’de bir grup önde gelen Ortodoks Hristiyan lider, Katolikler ve Protestanlarla Paskalya’nın aynı tarihte kutlanması için yeni adımlar atılması çağrısında bulundu. Girişim, Hristiyan dünyasında birlik mesajı verilmesi ve tarihsel ayrılıkların azaltılması amacı taşıyor. 

Çağrı, 24 Ocak 2025’te ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Holy Cross Ortodoks İlahiyat Okulu’nda düzenlenen bir toplantının ardından gündeme geldi. Etkinlik, 325 yılında yapılan İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirildi. 

Takvim farkı ayrılığı büyütüyor

Hristiyanlıkta Paskalya tarihinin temeli, İznik Konsili’nde belirlenen “ilkbahar ekinoksundan sonraki ilk dolunaydan sonraki ilk pazar” kuralına dayanıyor. Ancak Doğu ve Batı kiliseleri bu kuralı farklı takvimlerle hesaplıyor. 

Ortodoks kiliselerinin çoğu Jülyen takvimini kullanırken, Katolikler ve birçok Protestan Gregoryen takvimine göre hesaplama yapıyor. İki takvim arasındaki yaklaşık 13 günlük fark, Paskalya’nın farklı günlerde kutlanmasına yol açıyor. 

İlahiyatçılara göre mevcut sistem devam ederse Ortodoks Paskalyası yıl içinde giderek daha ileri tarihlere kayabilir. Örneğin 2027’de Katolikler 28 Mart’ta, Ortodoksların büyük bölümü ise 2 Mayıs’ta Paskalya’yı kutlayacak. 

“Pastoral bir mesele” vurgusu

Ortak tarih çağrısının arkasındaki isimler, konunun teolojik değil daha çok pastoral bir mesele olduğunu belirtiyor. Özellikle ABD, Kanada ve Avrupa’da farklı mezheplerden evliliklerin yaygın olması nedeniyle ailelerin Paskalya’yı ayrı ayrı kutlamak zorunda kalmasının sorun yarattığı ifade ediliyor. 

Açıklamada, Paskalya tarihinin uyumlaştırılmasının Hristiyan inancının özünü değiştirmeyeceği, ancak İznik Konsili’nin mirasına uygun şekilde küresel Hristiyan birliğine katkı sağlayabileceği savunuldu. 

Engeller ve öneriler

İlahiyatçılar, ortak tarih önündeki başlıca engelleri Ortodoks dünyasındaki iç görüş ayrılıkları, konuya dair bilgi eksikliği ve geleneksel uygulamaları değiştirme konusundaki isteksizlik olarak sıraladı. 

Buna rağmen, bazı Ortodoks kiliselerinin sabit dini bayramlarda Gregoryen takvimini kullanabildiğine dikkat çekilerek, yerel ve eğitim odaklı girişimlerle tartışmanın ilerletilebileceği belirtildi. 

Ortak Paskalya tarihinin benimsenmesinin, Hristiyan dünyasında sembolik ve güçlü bir birlik mesajı vereceği ifade edildi.

 

Kaynak: Greekreporter

Exit mobile version