15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

ABD’de çekirdek enflasyon son 40 yılın zirvesinde!

14 Ekim 2022

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları sayısı geçen hafta 9 bin artışla 228 bin oldu. Çekirdek enflasyon ise yüzde 6.6’ya ulaşarak son 40 yılın zirvesine yükseldi.

ABD’de açıklanan enflasyon verileri ve işsizlik maaşı başvuruları ardından FED’den yüksek faiz artışı beklentilerini artırdı. Florida’daki Ian kasırgasının işsizlik maaşı başvurularının artmasında etkili olduğu belirtildi.

ABD’de aylık enflasyon yüzde 0.4 olurken, yıllık enflasyon Eylül’de yüzde 8,2 olarak kaydedildi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre 8 Ekim’de sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 9 bin artışla 225 bin olarak son 6 haftanın en yüksek seviyesini gördü. 4 haftalık ortalama başvuru sayısı 211 bin 500’e yükselirken devam eden başvurular fazla değişmeyerek 1 milyon 370 bin oldu.

ABD Merkez Bankası yüksek enflasyonla mücadele için sıkı para politikası uyguluyor. Bu durum konut ve otomobil sektörlerinde borçlanma maliyetlerini yükseltirken yakında yüksek işsizliğe de neden olabileceği belirtiliyor.

Verilerin açıklanmasının ardından Fed swapları Kasım’da 75 baz puanlık faiz artışının yüzde 100 ile fiyatlandığını gösterdi.

Bloomberg HT

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz