23.9 C
Malta
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img
spot_img

ABD, İsrail’e Silah Akışını Durdurmalı: Gazze’de İnsani Kriz Derinleşiyor

ABD’nin en büyük silah tedarikçisi olduğu İsrail, Gazze’de uluslararası hukuku hiçe sayan saldırılarına devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana süregelen saldırılarda on binlerce sivil hayatını kaybederken, yaralanan ve yerinden edilenlerin sayısı da milyonları buldu. Bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşirken, ABD yapımı silahların da bu saldırılarda kullanıldığına dair kanıtlar ortaya çıktı.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre, İsrail güçleri Gazze’deki sivilleri hedef alan gelişigüzel saldırılar gerçekleştiriyor, sivil yapıları bombalıyor ve toplu cezalandırma yöntemleri uyguluyor. Bu saldırılarda hayatını kaybeden siviller arasında 13 binden fazla çocuk bulunuyor.

Gazze’deki yıkımın ve acıların artması karşısında uluslararası toplum sessiz kalmamalı. ABD başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri, İsrail’e yapılan silah satışlarını derhal durdurmalı ve bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine ortak olmamalıdır.

ABD Silahıyla İşlenen Savaş Suçları

ABD yapımı Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) ve GBU-39 Küçük Çaplı Bomba gibi silahların, İsrail tarafından Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarda kullanıldığına dair güçlü kanıtlar bulunuyor. Ekim 2023’te Gazze Şeridi’nde sivillerle dolu bir eve düzenlenen hava saldırısında43 sivil hayatını kaybetmiş, bu saldırıda JDAM kullanılmıştı. Yine Refah kentinde düzenlenen saldırılarda 95 sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırılarda GBU-39 bombalarının kullanıldığı tespit edildi.

İsrail’in Gazze Ablukası İnsani Krizi Derinleştiriyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka, bölgedeki insani krizi daha da derinleştiriyor. Temel gıda ve ilaç gibi ihtiyaç malzemelerinin Gazze’ye girişinin engellenmesi, milyonlarca insanın yaşam hakkını tehdit ediyor. Uluslararası toplumun bu ablukaya karşı sessiz kalması kabul edilemez.

ABD’nin Rolü ve Sorumluluğu

ABD, İsrail’in en büyük silah tedarikçisi olarak bölgedeki çatışmalarda kilit bir rol oynuyor. İsrail’in 2013-2019 yılları arasındaki silah ithalatının %69’u ABD’den yapıldı. Bu durum, ABD’yi İsrail’in işlediği savaş suçlarının ortağı haline getiriyor.

ABD ve diğer ülkelerin, İsrail’e silah satışlarını durdurarak uluslararası hukukun üstünlüğünü savunması gerekiyor. Aksi takdirde, Gazze’deki insani kriz daha da derinleşecek ve bölgedeki istikrarsızlık artacak.

Kaynak: Uluslararası Af Örgütü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz