24.9 C
Malta
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img
spot_img

AB, Ukrayna’ya Kesintisiz Destek İçin Düğmeye Bastı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası, modernizasyonu ve AB’ye katılım süreci için kritik bir adım attı. Ukrayna Planı olarak adlandırılan düzenlemeyle, ülkeye önümüzdeki 4 yıl boyunca “Ukrayna Aracı” fonundan düzenli ödeme yapılacak.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna’nın gerekli koşulları yerine getirdiği ve düzenli ödemelerin başlayabileceği belirtildi. İlk etapta 1 milyar 890 milyon euroluk bir ön finansman sağlanacak, geri kalan miktar ise Ukrayna’nın taahhüt ettiği reformları hayata geçirmesine bağlı olarak aktarılacak.

Ukrayna’dan Demokrasi ve Reform Taahhüdü

Ukrayna’nın düzenli ödeme alabilmesi için çok partili parlamenter sistemi desteklemesi, hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi, insan haklarını koruması, yargı bağımsızlığını güçlendirmesi, kamu yönetimi reformlarını hayata geçirmesi ve yolsuzlukla mücadele etmesi gerekiyor.

Fon Kararı Çetin Tartışmalara Sahne Olmuştu

AB Komisyonu’nun 2024-27 bütçesine Ukrayna için 50 milyar euroluk fon ekleme talebi, Macaristan’ın vetosuyla karşılaşmıştı. Ancak 1 Şubat’ta yapılan özel zirvede uzlaşma sağlanarak Ukrayna’ya kesintisiz destek için düğmeye basıldı.

 

AA

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz