19.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

AB Mahkemesi, İkinci El Otomobillerin Vergilendirilmesi Konusunda Malta’ya Karşı Karar Verdi

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın ikinci el araç vergilendirme sistemini, diğer AB ülkelerinden alınan araçları yerel araçlara kıyasla daha ağır vergilendirdiği gerekçesiyle AB hukukuna aykırı buldu.

Perşembe günü yapılan bir kararda mahkeme, Malta’nın 1 Ocak 2009’dan önce kaydedilen motorlu taşıtlar için uygulanan vergi düzenlemesinin, diğer AB üye devletlerinden kaydedilen araçlara kıyasla yerel olarak kaydedilen araçlara karşı ayrımcılık yaptığı sonucuna vardı.

Avrupa Komisyonu tarafından 2021 yılında mahkemeye götürülen Malta’ya, AB hukukundaki yükümlülüklerini ihlal edip etmediği konusunda karar vermesi için başvurulmuştu.

Mahkemenin kararında, Malta’nın ikinci el motorlu taşıtlar için uygulanan vergilendirme sisteminin, 2009 öncesinde diğer AB üye devletlerinde kaydedilen araçlara kıyasla yerel olarak kaydedilen araçlara karşı avantajlı olduğu belirlendi.

AB hukukunun bir hükmü, diğer üye devletlerden ithal edilen malları benzer yerel ürünlere kıyasla daha fazla vergilendiren vergi sistemlerini yasaklamaktadır. Bu hüküm aynı zamanda benzer ithal edilen ürünler lehine dolaylı bir avantaj sağlanmasını da yasaklamaktadır.

Kararda, 2008 yılında hükümet tarafından yerel araba ithalat şirketlerini AB’den çok daha ucuz olan ikinci el ithalatlardan korumak amacıyla uygulanan kuralların, Malta’nın AB’ye uyumlu olmadığı tespit edildi.

2019 yılında Avrupa Komisyonu, Malta’ya, ikinci el motorlu taşıtların yıllık dolaşım vergisi çerçevesini belirleyen ulusal mevzuatın AB hükmünü ihlal ettiğini belirten resmi bir ihbar mektubu gönderdi. Bu, 2021’de açılan resmi bir dava ile takip edildi.

Malta, vergi çerçevesinin temelini “kirlilik öder” ilkesine dayandırarak, daha yeni, küçük ve temiz araçları desteklediğini savundu. Malta, ayrıca önerilen reforme edilmiş ACT sisteminin, Malta’da 2009’dan önce kaydedilen ikinci el araç sahipleri için araçların değerinin düşmesine ve sahiplerinin daha yüksek vergiye tabi olmasına neden olacağını iddia etti.

Öte yandan Komisyon, ilgili AB hükmünün, her üye devletin benzer yerel ürünlere kıyasla ithal edilen mallara karşı aleyhine vergi sistemleri uygulamaması yükümlülüğünü ortaya koyduğunu vurguladı.

Komisyon, Malta’nın ulusal mevzuatı değiştirmesi gerektiğini, diğer bir üye devlette kaydedilen motorlu taşıtlar için yıllık dolaşım vergisi oranlarını ve Malta’da kaydedilen araçlar için ilgili tarihten önce eşit hale getirmesi gerektiğini savundu.

Perşembe günü verilen kararda, mahkeme Malta’yı AB hukukundaki yükümlülüklerini ihlal ettiğinde bulunarak, ilgili AB hükmünün amacını, yerel ürünlerle ithal edilen ürünler arasında eşitliği garanti etme ve bunun AB rekabet hukuku ve malın serbest dolaşımı açısından önemini onayladı.

 

Kaynak: Times of Malta

Mahkeme, Malta’nın yıllık vergilendirme sistemini, yerel ürünlere kıyasla ithal edilen ürünlere karşı daha yüksek bir verg

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz