17.9 C
Malta
Salı, Nisan 16, 2024
spot_img
spot_img

AB Komisyonu Malta’yı Avrupa mahkemesine verdi!

30 Eylül 2022

Avrupa Birliği Komisyonu, pasaport satış planını iptal etmeyi reddetmesi üzerine Malta’yı Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu. Malta’yı Avrupa mahkemesine taşıyan planına karşı dava bu konu ile ilgili AB’deki ilk duruşma olacak.

Avrupa Komisyonu, “altın pasaport” olarak bilinen vatandaşlık programıyla ilgili Malta’yı Avrupa Adalet Divanı’na götüreceğini duyurdu.

Avrupa Birliği vatandaşlığının verilmesinin Avrupa yasalarına aykırı olduğunu savunan komisyon dün aldığı karar ile halen bu programı yürüten tek üye ülke olduğunu ve Malta’yı Avrupa Adalet Divanı’na götürmeye karar verdiğini açıkladı.

Malta’ya vatandaşlık yatırım planını durdurması için biri 2 yıl önce Ekim, diğeri geçen yıl Haziran ayında olmak üzere iki mektup gönderildiğini hatırlatan Avrupa Komisyonu, Malta’nın Rusya ve Beyaz Rusya vatandaşları için planı askıya almasını “olumlu bir adım” olarak nitelendirdi.

Malta’nın bu programı diğer tüm milletler için uygulamaya devam ettiğini ve durdurma niyetinin olmadığını savunan komisyon halen programı yürüten tek üye ülke olan Malta’yı Avrupa Adalet Divanı’na götürmeye karar verdiğini söyledi.

Malta Hükümeti tepkisinde, vatandaşlık verilmesinin ülkenin münhasır yetkisi olduğunu ve bunu açıklamaya devam etmek için Avrupa Komisyonu ile diyaloga devam edeceğini söyledi.

Vatandaşlık yatırım programıyla bağlantılı riskleri mümkün olduğunca azaltmış olmasına rağmen, Avrupa yasalarına aykırı olmadığını belirten hükümet açıklamasında AB Antlaşması’nda belirtilen işbirliği ilkelerini ihlal edilmediğini, yatırımla vatandaşlığa ilişkin bu yasal çerçevenin antlaşmada belirtilen hükümleri tamamen yansıttığını öne sürdü.

Süreci ilgili profesyonellerle değerlendireceğini belirten hükümet açıklamasında komisyonun bu konu ile ilgili yorumlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtildi.

TVM

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz