17.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

AB, Birliğin topraklarında üretilen aşıların ihracatının yapılabilmesi için “izin şartı” getirdi

AB, birlik içerisinde üretilen aşıların ihracatına yönelik kontroller getiriyor.

Avrupa Birliği, aşı tedariki konusunda ilaç şirketi AstraZeneca’yla yaşanan tartışmanın ardından, birlik topraklarında imal edilen aşıların ihracına kontroller getirileceğini teyit etti.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “Vatandaşlarımızın korunması ve güvenliği önceğilimiz ve karşılaştığımız zorluklar bize harekete geçmekten başka çare bırakmadı” denildi.

AB, Oxford Üniversitesi’yle birlikte aşı üreten AstraZeneca’yla kamuoyu önünde yaşanan bir tedarik tartışması yaşıyor.

Birlik, aşılamanın yavaş seyretmesi nedeniyle giderek büyüyen bir baskı altında.

AB Komisyonu, şirketin taahhütlerini yerine getirmediğini kanıtlamak için İngiltere-İsveç ortaklığındaki AstraZeneca’yla yapılan gizli satış sözleşmesini yayımladı.

Yeni kurallara göre, aşı üreticileri AB dışındaki ülkelere aşı ihracı için izin almak zorunda kalacak. İhraç başvurularını üye ülkeler değerlendirecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu karar üzerine, AB’nin “acilen niyetini netleştirmesi gerektiğini” söyledi.

Pfizer’ın Belçika’da imal ettiği aşılar şu anda İngiltere’ye gönderiliyor ve AB, İngiltere’de üretilen AstraZeneca aşılarının bir kısmının sözleşme gereği AB vatandaşlarına gönderilmesi gerektiğini söylüyor.

AB yetkilileri, AstraZeneca’nın AB’deki tesislerinde çıkan sorunlar nedeniyle yaşanan üretim eksiğinin, İngiltere’deki tesislerin kullanılmasıyla karşılanması gerektiğini söylüyor.

Şirket çarşamba günü, İngiltere’yle yapılan sözleşmelerin bunu engellediğini belirtti.

Ancak görüşmelere yakın bir AB kaynağı, AstraZeneca’nın İngiltere’deki tesislerinde bunu yapmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

AB’nin AstraZeneca’yla yaptığı sözleşme, şirketin de onayıyla Cuma günü yayımlandı.

Maliyet, teslim tarihleri ve fikri haklar gibi hassas bilgilerin üstü çizildi. Aşının nerede üretileceği ve “elden gelen tüm çaba” ifadeleri en tartışmalı alanlar.

30 Ocak 2021 / Malta

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz