Malta Hükûmeti’nin açıkladığı 2026 bütçesi, özellikle çocuk sahibi aileler için önemli bir dönüm noktası niteliğinde. Yeni düzenlemelerle birlikte ebeveynlerin gelir vergisi yükü azalıyor, dolayısıyla çalışan anne ve babaların eline geçen net maaş artıyor.
Peki bu değişiklik tam olarak ne anlama geliyor?
Önce: 13.000 euroya kadar vergi yoktu
2025 yılı itibarıyla Malta’da “ebeveyn” statüsündeki bir vergi mükellefi, yıllık gelirinin ilk 13.000 euroluk kısmı için vergi ödemiyordu.
13.001 ila 17.500 euro arası gelir yüzde 15, 17.501 ila 60.000 euro arası gelir ise yüzde 25 oranında vergilendiriliyordu.
Bu sistem, çocuk sahibi çalışanlara bir miktar nefes aldırsa da özellikle yaşam maliyetinin arttığı son yıllarda yeterli görülmüyordu.
Şimdi: Vergiden muaf gelir 18.500 euroya çıkıyor
2026 bütçesiyle birlikte bu eşik ciddi biçimde yükseliyor.
Artık iki veya daha fazla çocuğu olan ailelerde her bir ebeveynin yıllık gelirinin ilk yaklaşık 18.500 euroluk kısmı vergiden muaf olacak.
Yani devlet, ebeveynlerin kazancının daha büyük bir bölümünü “vergi dışı” bırakıyor.
Ayrıca hükümet bu muafiyetin 2028’e kadar kademeli olarak 30.000 euroya çıkarılacağınıda açıkladı.
İki çocuklu bir aile için örnek hesap
Basit bir örnek üzerinden gidelim:
Diyelim ki anne ve baba Malta’da çalışıyor, her biri yıllık 30.000 euro kazanıyor ve iki çocukları var.
| Durum | 2025 | 2026 (yeni bütçe) | 
| Vergiden muaf gelir | €13.000 | €18.500 | 
| Vergilendirilen gelir | €17.000 | €11.500 | 
| Vergi oranı (yaklaşık) | %15 | %15 | 
| Yıllık vergi | €2.550 | €1.725 | 
| Tasarruf (kişi başı) | — | €825 | 
| Aile toplamı | — | ~€1.650 yıllık avantaj | 
Yani bu örnekte, aynı maaşı alan bir anne ve baba yılda yaklaşık 1.650 euro daha fazla gelir elde etmiş olacak. Bu fark, maaş zammı gibi görünmese de vergiden tasarruf yoluyla doğrudan cebe yansıyor.
Çocuk sayısı arttıkça avantaj da artıyor
Yeni sistem, çocuk sayısına göre kademeli olarak daha fazla avantaj sunuyor:
| Çocuk Sayısı | Ebeveyn Başına Ortalama Vergi Tasarrufu (2026) | 
| 1 çocuk | Yaklaşık €570 | 
| 2 çocuk | Yaklaşık €1.625 | 
| 3+ çocuk | Daha yüksek muafiyet planı (2028’e kadar €30.000’a çıkacak) | 
Yani çocuk sayısı arttıkça, ailenin vergi yükü o oranda azalıyor.
Ayrıca düşük gelirli ailelerde çocuk başına ek €250 destek (Children’s Allowance) sağlanması da bütçede yer aldı.
Peki bu neden önemli?
Malta’da son yıllarda doğum oranları düşerken, yaşam maliyetleri yükseliyor. Hükûmetin bu adımı, hem aileleri desteklemeyi hem de çocuk sahibi olmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.
Aileler için vergi avantajı, doğrudan maaş artışı kadar hissedilebilir bir fark yaratıyor.
2028’e kadar planlanan kademeli artışlarla birlikte, Malta’da çalışan ebeveynlerin vergi sonrası gelirlerinde %5-10 arası bir iyileşme bekleniyor.



