25.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img
spot_img

116 Yıllık Salesians Tiyatrosu, Yenileniyor!

Sliema’nın kalbinde bulunan 116 yıllık bir tiyatro, tamamen yenilenerek topluluk tiyatrosu anlayışını kökten değiştiriyor.

Salesians Tiyatrosu, geleneksel tiyatro oyunlarından caz gecelerine, stand-up komedi gösterilerine kadar her türlü etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor. Hatta tiyatro, yaşlılar için bir gündüz bakım merkezi olarak bile kullanılacak.

Sanatsal Danışman Rosetta Debattista, “İnsanları tiyatronun ve sahnede olup bitenlerin ötesinde bir araya getirmek istiyoruz. Tiyatro halka aittir ve insanların sanatla tanışması genel sağlıklarına olumlu katkı sağlar.” diyor.

Ünlü müzisyen ve eğitmen Debattista, bir tiyatro deneyiminin sadece bilet alıp, bir performans izleyip eve dönmekten çok daha fazlası olması gerektiğine inanıyor. Onun için asıl mesele etkileşim, insanlar ve sosyalleşme.

Teatru Salesjan, çocuklarla, gençlerle, engelli kişilerle, göçmen ve yabancı topluluklarla çalışmayı hedefliyor. Zira Sliema, bu gruplar için önemli bir çekim merkezi konumunda.

Hatta 480 adet banket sandalyesi bile -alışılmış tiyatro koltuklarından farklı- mekanın çok yönlülüğünü artırmak için seçildi. Bu sayede kabare tarzı bir düzen sağlanabiliyor. Ayrıca salonun çeşitli etkinliklere, gala yemekleri dahil, ev sahipliği yapabilmesi için yuvarlak masalar satın alındı.

Proje kapsamında balkon yıkıldı, sahne ve tavanı tamamen yenilendi ve gelecekte hidrolik sahne için yer oluşturuldu. Ancak bunun ek maliyeti 150.000€ daha olacak. İkinci aşama ise tiyatronun ek binasının bir kültür merkezi olarak yenilenmesi olacak fakat fon yetersizliği nedeniyle bu yakın zamanda gerçekleşmeyecek.

Tiyatronun etkisi binanın dışına da taşacak. Tiyatronun bulunduğu Ġuże Howard Street’in bir kısmının yaya olarak kullanılmak üzere kapatılması ve ağaçlandırılması planlanıyor. Araç trafiğine kapalı yol çalışmaları Eylül ayında başlamayı hedefliyor ve topluluk tiyatrosu rolüne uygun bir nefes alanı yaratacak.

Debattista, birçok atıl durumda olan topluluk tiyatrosunun altını çizerek sanatı Valletta’dan “merkeze taşımanın” ve topluma entegre etmenin önemini vurguluyor.

Yarın başlayacak Altın Yıllar Festivali, toplumsal hedefini büyük bir adımla başlatıyor. Pazartesi günleri bir dizi etkinlik düzenlenecek ve Sliema nüfusunun %18’ini oluşturan yaşlılar, 1930’lardan 1950’lere kadar canlı caz müziği dinleyerek tiyatroda sosyalleşme imkanı bulacaklar.

Tiyatronun yaratıcı lideri Debattista, “Yaşlılar kendini yalnız hissedebilir ve burası onların eğlenebileceği ve rahat hissedebilecekleri bir ortam olacak.” diyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz