Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alma sürecindeki zorluklar Avrupa Parlamentosu’nun (AP) gündemine taşındı. Strasbourg’da görüşülecek Türkiye Raporu’nda, AB üyesi ülkelere “konsolosluk kapasitelerini artırma” çağrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu, 6 Mayıs’ta tartışacağı, 7 Mayıs’ta oylamaya sunacağı Türkiye Raporu ile Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında yaşadığı sıkıntıları resmi gündemine taşıdı. Raporda, vize başvurularındaki yoğunluk ve sistemin kötüye kullanılacağına dair endişelerin yaşattığı mağduriyete dikkat çekildi. Avrupa ülkelerine bu konuda daha fazla kaynak ayırmaları çağrısı yapıldı.
AP’den Üye Devletlere Çağrı: Konsolosluk Kaynaklarını Artırın
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan 27 sayfalık belgede, Türk vatandaşlarının vize başvurularında yaşadığı sıkıntıların “üzüntüyle karşılandığı” belirtiliyor. Raporda, “Talepteki artış ve sistemin kötüye kullanılması korkusu nedeniyle vize süreçleri aksıyor. Üye devletler bu konuya ayırdıkları kaynakları artırmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Schengen Vizesine Rekor Başvuru: Ret Oranı Yükseliyor
AB Komisyonu’nun verilerine göre Türkiye’den 2022 yılında 778 bin 409 Schengen vizesi başvurusu yapıldı. Bunlardan %15,7’si reddedildi. 2023’te ise başvuru sayısı 1 milyonu aşarak 1 milyon 55 bin 885’e yükseldi; ret oranı %16,1 olarak gerçekleşti.
Avrupa Birliği yetkilileri, kamuoyundaki “vize engeli” algısına karşı çıkarak, “Rekor sayıda başvuru işleme alınıyor” açıklamasında bulundu. Ancak Türk başvuru sahiplerinin yaşadığı randevu sorunları, belgelerde titizlik ve başvuru yoğunluğu, sıkça medyanın gündemine geliyor.
103 Bin Türk Vatandaşı Vizeyle Gidip İltica Etti
BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, sadece 2023 yılında 103 bin Türk vatandaşının Schengen vizesiyle yasal yollardan Avrupa’ya girdikten sonra iltica başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Aynı yetkili, vize alıp da geri dönmeyen Türk vatandaşlarının da “azımsanamayacak sayıda” olduğunu vurguladı.
Bu tablo, bazı AB ülkelerinde sistem suistimali korkularını artırırken, vize sürecindeki zorlukları da beraberinde getiriyor.
Vize Muafiyetinde Geri Sayım Değil, Geri Adım
AP raporunda, vize kolaylığı sağlanması için bazı olumlu ifadeler yer alsa da, vize serbestisi için Türkiye’den beklenen altı kriterin halen karşılanmadığına dikkat çekiliyor.
Henüz karşılanmayan kriterler:
• Terörle mücadele yasasında değişiklik
• Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması
• GRECO’nun yolsuzlukla mücadele önerilerinin uygulanması
• Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal uyum
• AB üyeleriyle suç işbirliğinde tam entegrasyon
• Geri Kabul Anlaşması’nın eksiksiz uygulanması
Katılım Sürecinde Hızlı Yol Yok
Raporda ayrıca, Türkiye’nin AB üyelik süreci bağlamında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi alanlardaki sorunlara da geniş yer verildi. Belgede, “AB’ye katılım sürecinde kestirme yol yoktur”ifadesiyle, müzakere sürecine dönüş için gerekli demokratik adımların atılmasının şart olduğu vurgulandı.
AP, Türkiye ile daha yakın ve stratejik iş birliğinin desteklenmesi gerektiğini belirtse de, üyelik süreci için “demokratik ilkelerin vazgeçilmez olduğu” mesajını güçlü şekilde verdi.
Kaynak: Serbestiyet