Aksaray’ın Gülağaç ilçesinden Almanya’ya göç eden bir ailenin oğlu olan Prof. Dr. Çıtak, Almanya’da tıp dünyasının en prestijli unvanlarından birine layık görüldü. Hamburg’da görev yaptığı Avrupa’nın en büyük eklem cerrahisi merkezlerinden biri olan Helios ENDO-Klinik’te, hem cerrah hem de araştırma direktörü olarak çalışan Prof. Dr. Çıtak, Almanya’da “Yılın Doktoru” seçilerek gurbetçi toplumunun gururu oldu.
Avrupa’nın en büyük eklem cerrahisi merkezinde görev yapıyor
Hamburg’daki Helios ENDO-Klinik, eklem cerrahisi alanında Avrupa’nın en büyük hastaneleri arasında yer alıyor. Hastanede yılda yaklaşık 9 bin hasta ameliyat edilirken, Prof. Dr. Çıtak tek başına yılda ortalama 500 cerrahi operasyona imza atıyor.
Özellikle kalça ve diz protezi ameliyatlarında deneyimin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Çıtak, yüksek cerrahi tecrübenin hasta sonuçlarını doğrudan iyileştirdiğini ve komplikasyon riskini ciddi şekilde azalttığını ifade ediyor.
“Gurbetçi bir çocuk olarak daha fazla çalışmam gerekti”
Almanya’da doğup büyüyen Türk kökenli bir hekim olarak başarıya ulaşmanın ekstra çaba gerektirdiğini dile getiren Prof. Dr. Çıtak, ailesinin verdiği desteğin kariyerinde belirleyici olduğunu söylüyor.
“Daha çocuk yaşlarda cerrah olmaya karar verdim. Bu hedef için yıllarca disiplinli ve yoğun çalıştım” diyen Çıtak, gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak kendisini sürekli geliştirmek zorunda hissettiğini belirtiyor.
Akademik başarı aile geleneğine dönüştü
Prof. Dr. Çıtak’ın başarı hikâyesi yalnızca bireysel değil, aynı zamanda aile boyu akademik bir başarıörneği sunuyor.
• Ağabeyi ortopedi profesörü,
• Ablası kimya mühendisi,
• Kız kardeşi ise diş hekimi.
Çıtak ailesi, Almanya’daki Türk toplumu için güçlü bir rol model olarak gösteriliyor. Özellikle birinci kuşak gurbetçilerle karşılaştığında duygusal anlar yaşadığını ifade eden Çıtak, “Bir Türk doktor olarak onlara yardımcı olabilmek benim için çok özel” diyor.
300’ü aşkın bilimsel makale, prestijli dergilerde editörlük
Bilimsel çalışmalarıyla da dünya tıbbında söz sahibi olan Prof. Dr. Çıtak’ın bugüne kadar 300’ün üzerinde akademik makalesi bulunuyor. Ekibiyle birlikte yılda 40–50 bilimsel yayın üreten Çıtak, dünyanın en saygın ortopedi dergilerinden biri olan The Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS)’de editörlük görevine başlamasıyla da dikkat çekiyor.
Bu görev, Avrupa’dan çok az uzmana nasip olan önemli bir akademik başarı olarak öne çıkıyor.
Türkiye’den gelen genç doktorlara kapı açıyor
Prof. Dr. Çıtak, görev yaptığı hastanede yurt dışından gelen doktorlara yönelik düzenlenen fellowship (ileri eğitim) programının da direktörlüğünü yürütüyor. Bu kapsamda Türkiye’den gelen 30’dan fazla genç ortopedi ve travmatoloji uzmanının eğitimine katkı sağladığını belirten Çıtak, bilgi paylaşımını mesleki bir sorumluluk olarak gördüğünü vurguluyor.
Robotik cerrahi uyarısı: “Asıl olan cerrahın tecrübesi”
Robotik cerrahinin ortopedi alanında hızla geliştiğini belirten Çıtak, teknolojinin tek başına yeterli olmadığını vurguluyor.
“Robotlar ancak deneyimli cerrahların elinde gerçek fayda sağlar” diyen Çıtak’a göre, tıpta başarının temelinde hâlâ insan tecrübesi ve ekip çalışması yatıyor.
Aksaray’dan Avrupa’ya uzanan ilham veren başarı
Aksaray’dan Almanya’ya uzanan bu başarı hikâyesi, yalnızca Almanya’daki değil, Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın dört bir yanındaki gurbetçiler için de ilham kaynağı olarak görülüyor. Prof. Dr. Çıtak’ın “Yılın Doktoru” seçilmesi, gurbetçi ailelerin emeklerinin boşa gitmediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kaynak: Artı33


