18 Mayıs 2025
Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları, dövizli askerlik ücretinin bir defaya mahsus 1000 Euro’ya düşürülmesini yüksek sesle talep ediyor. Özellikle son dönemde 7 bin Euro’ya yaklaşan mevcut bedelin gençler üzerinde yarattığı baskı, kamuoyunda ve siyasette tartışma konusu oldu.
Hürriyet yazarı Ahmet Külahçı, köşe yazısında dövizli askerliğin bir sefere mahsus 1000 Euro’ya indirilmesi çağrısını yineledi. Külahçı, “Gençlerimizin kimliklerini ve benliklerini korumalarına katkıda bulunalım. Ne olur geleceğimizi şekillendirecek bu gençlerimizi küstürmeyelim! Türkiye ile olan bağlarını güçlendirelim!” ifadeleriyle yetkililere seslendi.
Yıllardır yurt dışında doğup büyüyen, bulundukları ülkelerin vatandaşlığına geçen gençlerin Türkiye ile bağlarını koparmamaları için bedelli askerlik ücretinin düşürülmesi gerektiği sık sık gündeme getiriliyor. Almanya’da geçen yıl yürürlüğe giren Modern Vatandaşlık Yasası ile çifte vatandaşlık yolu açılırken, gençlere Türk vatandaşlığına dönme çağrıları da artıyor. Ancak yüksek askerlik bedeli, bu adımı atmak isteyen gençler için büyük bir engel oluşturuyor.
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya da TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, yurt dışında yaşayan Türkler için bedelli askerlik ücretinin bir defaya mahsus 1000 Euro’ya indirilmesini talep etti. Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bir sefere mahsus 1000 Euro bedelli askerlik uygulamasıyla gençlerimizin aidiyetini yeniden güçlendirebiliriz” dedi.
AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerine de çağrıda bulunan Külahçı, “Biz Türk halkının milletvekilleriyiz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da soydaşlarımızın da” diyerek, bu konuda ortak bir adım atılmasını istedi.
Özellikle Almanya’da mecburi askerlik olmadığı için, 2000 yılından önce doğup Alman vatandaşlığına geçen ve şu anda 217 bin 870 TL (yaklaşık 6 bin Euro) olan bedelli askerlik ücretini ödemek istemeyen gençler, Türk vatandaşlığına geçme konusunda çekimser kalıyor. Oysa bu gençler, kalpten Türkiye sevdalısı.
Sonuç olarak, dövizli askerlik ücretinin düşürülmesiyle yurt dışındaki gençlerin Türkiye ile olan bağlarının güçleneceği, kimliklerini ve aidiyetlerini koruyacakları vurgulanıyor. “Ne olur Türkiye sevdalısı bu insanlarımızı küstürmeyelim, onları vatanımızdan uzaklaştırmayalım!” çağrısı, Avrupa’daki Türk toplumunun ortak talebi olarak öne çıkıyor.
Kaynak: arti33