14.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Malta’ya berberliği öğreten Türk: Cihan Kalkan

Malta’ya yerleşen Türk erkeklerinin çok geçmeden yanıtını aradıkları önemli bir soru var: Burada Türk berberi bulabilir miyim?

Tıpkı Diyojen’in gündüz vakti fenerle ‘insan’ araması gibi meşakkatli bir uğraş Malta’da Türk berberi bulmak.

Çünkü aslında aranan şey berberin etnik kimliğinden ziyade Türkiye’de alışageldiğimiz kesim tarzı, hijyen yaklaşımı ve hatta tiryakisi olduğumuz o sohbet sıcaklığını bulabilmek. Öyle ya bir berber ustasının en önemli maharetlerinden biri de sohbetidir, değil mi? Berber koltuğa oturduğunuzda ‘Nerelisin hemşerim?’ sorusu ile başlayıp, politika, ekonomi duraklarında seyreden, kesim süresince devam eden tatlı bir yolculuk.

Avrupa ülkelerinde berberin sohbeti hak getire, şöyle derdimi anlatıp, saçımı sakalımı istediğim gibi kestireyim; bir de sulu kesim olursa ne hoş olur seviyesinden bir hayli yükselten bir simaya rastladım. Bugün okurlarımızla Malta’ya berberlik sanatını öğreten Türk Cihan Kalkan’ın hikâyesini paylaşmak istiyorum.

Cihan Kalkan aslen Konyalı. Kalkan’ın yolu Malta’ya 2002’de düşmüş. ‘Neden geldiniz?’ diye soruyorum. Önce bir bakıyor ‘Tabii ki daha iyi şartlarda yaşamak için!’, diyor. Kalkan’ın geldiği yıllarda Malta henüz AB üyesi değil, Türk vatandaşları vizesiz giriş yapabiliyor.

Kalkan, berberlik mesleğine 8 yaşında Çırak olarak başlamış; sonrasında üç yıllık mesleki eğitim alarak bu işi bir belge ile taçlandırmış.

Cihan Kalkan San Gwann’da 2008’de açtığı Il Barbier dükkanında önce Malta’da oto yıkama, dövmecilik, inşaat, kebap sektörü dahil pek çok sektörde çalışmış. Malta’daki berber ihtiyacını görerek önceleri çantasında taşıdığı alet edavatıyla yakın dostlarını evlerinde tıraş etmeye başlamış, sonrasında ilk dükkan.

“Cihan Usta, buraya berberliği sen getirdin, diyorlar”

“Ben geldiğimde buradaki berber dükkanlarında lavabo yoktu. 5 dakikada, haydi bir beş de ben koyayım 10 dakika makine ile kırpar, iki çift laf etmeden gönderirlerdi müşterileri.”

Çok uzun yıllar San Gwann’deki dükkanında hizmet veren Kalkan, 11 yıl sonra ikinci dükkanını Naxxar’da açmış.

“Tabela değil, hizmet Türk işi”

San Gwann’deki dükkanını ziyaret ettiğimizde saç tıraşımızı bizzat Cihan Usta yaptı. Malta’daki berberlerde göremediğiniz makası ustalıkla kullanması, el çabukluğu, hepsinden de önemlisi titizliği bize kendimizi ülkemizdeki bir berber salonunda hissettirdi.

“Randevu sistemini ilk ben getirdim!”

Dükkanına varmadan çok önce bize kendisini tavsiye eden arkadaşımızdan da işitmiştik Cihan Usta’nın pandemi zamanında işleri sıkı tutup, tedbirlere önem verdiğini.

Kapı girişindeki dezenfektanlar, koltukların birbirinden plastik panellerle ayrılması, tek kullanımlık berber örtüleri bu bilgimizi doğruladı.

Cihan Usta’da saç kesim bedeli 10 Euro. Kesim işlemlerinde pandemi şartlarından ötürü kullandığı berber örtüsü gibi tek kullanımlık ekipmanlar nedeniyle ücrete 2 Euro’luk bir ek daha yapıyor.

Cihan Usta’nın dükkanına pandemi şartlarında öyle çat kapı gidemiyorsunuz. http://il-barbier.com/ web sitesi üzerinden önce randvunuzu almanız gerekiyor. Endişelenmeyin, Cihan Usta’nın randevu sistemi randevudan önce size hatırlatma mesajını SMS olarak gönderiyor.

Cihan Usta 18.00’deki randevumuzdan bir beş dakika önce dükkanda olmamızı rica etmişti. Sıramız gelene kadar Google’da Cihan Usta’nın Il Barbier dükkanı hakkında yazılan müşteri yorumlarını okudum. Okuduğumuz yorumlar doğru adreste olduğumuzu bir kere daha hissettirdi.

Cihan Usta’nın berber salonu Cumartesi günleri de açık.

Malta Haber olarak bu küçük ada ülkesinde hemşehrilerimizin başarıları bizi her zaman gururlandırıyor. Cihan Usta’ya hayrılı işler, bereketli kazançlar diliyoruz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz