Site icon Malta Haber

Malta’daki Binaların Deprem Güvenliği Tartışılıyor: Uzmanlardan Uyarı Var

Eski hükümet inşaat danışmanı ve mimar Martin De Bono, Malta’daki birçok modern binanın, orta şiddetteki bir depreme bile dayanamayacak kadar dayanıksız olduğunu açıkladı. De Bono’ya göre, Malta her 100 yılda bir büyük bir deprem yaşama riski taşıyor ve son büyük sarsıntının üzerinden 100 yıldan fazla geçtiği için tehlike giderek artıyor.

En riskli yapılar, zemin katında geniş ve boş alanlar (örneğin mağaza veya showroom) bulunan, üst katlarında ise konut ya da ofis yer alan binalar. Bu tip binalar “yumuşak katlı” olarak adlandırılıyor ve dünyada yaşanan depremlerde ilk çöken yapılar arasında. De Bono, bu binaların kolonlarının normal şartlarda yeterli olduğunu; ancak uzun süren bir deprem sarsıntısında kolayca kırılabileceğini, bu durumda tüm binanın yıkılabileceğini belirtiyor.

Sorunun temelinde, bazı müteahhitlerin güvenlik kurallarını hiçe sayması ve birçok mimarın, işi kaybetme korkusuyla ses çıkaramaması yatıyor. Ayrıca kullanılan yapı malzemelerinin kalitesiz olduğu, hatta bazı tuğlaların daha inşaata başlanmadan çatladığı dile getiriliyor.

De Bono’nun da katkı verdiği yapı yönetmelikleri hazırlanmış olsa da, bu kuralların uygulanmasında hükümet ve inşaat sektörünün yeterince istekli davranmadığı belirtiliyor. De Bono, gerekli önlemler alınmazsa Malta’nın büyük bir felaketle karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bir yasa ile 2025 Ocak ayından itibaren tüm müteahhitlerin lisans alması zorunlu hale geldi. Ancak De Bono, bu düzenlemenin de yetersiz olduğunu, çünkü deneyimsiz kişilerin de kolayca lisans alabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version