Site icon Malta Haber

Malta Çalışma Rehberi-18: Resmî Tatiller

15 Nisan 2021 / Elif Ören / Malta

Bir yılda on dört ücretli tatil vardır. Bunlar: 

Resmî tatiller: 

Bu bayram, adadaki önemli resmî tatillerden biridir ve dini bir bayramdır. Şölen, M.S 60-62’de Malta’da gemi enkazı olduğu söylenen St. Paul’u kutlamak içindir. Bu etkinlik her yıl 10 Şubat’ta kutlanmaktadır. 
Havari St. Paul, orijinal adı Tarsuslu Saul, (d. MÖ 4?, Tarsus, Kilikya’da [şimdi Türkiye’de]- MS 62-64’te, Roma [İtalya]. Hıristiyanlar, genellikle Hıristiyanlık tarihinde İsa’dan sonraki en önemli kişi olarak kabul ederler.) 

Bu bayram, Meryem’in kocası ve İsa’nın yasal dünyevi babası Joseph’i onurlandırmak ve onun örneğinden istifade etmek için kutlanan bir resmî tatildir. Malta’da, ana kutlamalar Rabat şehrinin bir banliyösü olan Mdina’da yapılır. 

Malta’da 16.yy’ın başlarından beri kutlanan bu bayramda; Mesih’in tutkusunu, İsa’nın hayatını herkes için feda etmek zorunda kaldığı kurbanı simgeleyen heykeller tören alayında taşınır. Bugün, İsa Mesih’in çarmıhta öldüğü anma günü olarak kutlanır ve İsa’nın çektiği acı hakkında düşünme zamanıdır. Malta her yıl Kutsal Cuma’yı anmaktadır. Hem Gregoryen (Miladi) hem de Jülyen takvimlerinde bir yıldan diğerine değişir. Doğu ve Batı Hıristiyanlığı, Paskalya tarihinin ve dolayısıyla Kutsal Cuma gününün hesaplanması konusunda hemfikir değil. Bu sebeple her yıl kutlama günü değişir. 

Bu bayram, Malta’nın popüler gelenek ve göreneklerinin takviminde önemli bir olayı işaret ediyor. Bir kır hasadı ve halk bayramı olduğu kadar dini bir bayramdır. 1530’da St John Şövalyelerinin gelişinden bile daha eskiye dayanır. Festival, İtalyan “Luminara” nın bozulması ve ışık festivali anlamına gelen L-Imnarja olarak adlandırılır. Adını Mdina ve Rabat kasabalarındaki şenlikleri aydınlatan şenlik ateşlerinden almıştır. 

Meryem Ana’nın cennete yükselişine işaret eden bu dini bayram Malta coşkuyla kutlanır. Havai fişek gösterileri yapılır, Meryem Ana’nın hayatı ve erdemleri övülür, Kutsal Meryem’e adanmış ilahiler ve dualar okunur ve sokaklarda çalar. Kutlama 14 Ağustos gecesi başlar ve 15 Ağustos gecesi son bulur.  

Dünyanın dört bir yanındaki birçok Hristiyan cemaati her yıl 8 Aralık’ta Günahsız Gebelik Bayramı’nı kutlar. Bu kutsal gün, özellikle Katolik inancından pek çok Hristiyan’ın bu vesileyle özel kilise hizmetlerine katıldığı kutsal bir yükümlülük günüdür. 

Ulusal bayramlar: 

İngiliz birliklerinin ve Kraliyet Donanmasının 1979’da Malta’dan çekilmesinin yıldönümüdür.  

İtalyanca’da ‘Yedinci Haziran’ anlamına gelen Sette Giugno, Malta nüfusunun bir dizi isyanının ardından İngiliz askerlerinin kalabalığa ateş açarak dört kişiyi öldürdüğü ve 50 kişiyi yaraladığı, 7 Haziran 1919’da meydana gelen olayları anmak için her yıl kutlanan bir ulusal bayramdır. 

Zafer Bayramı (veya Otto settembre) Malta takımadalarında yapılan üç tarihi kuşatmanın sonunu hatırlatır: Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1565’te sona eren Büyük Malta Kuşatması; 1800’de sona eren Fransız Ablukası’nın Valletta Kuşatması; ve İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan ordusunun 1943’te sona eren Malta Kuşatması. 

Malta’nın son hükümdarı İngiltere, Malta’nın Mihver güçlerine karşı cesur direnişi ve II. Dünya Savaşı sırasında Britanya’ya olan sadakatinin ardından, bağımsızlık hareketinin popülaritesinin daha da artmasına izin verdikten sonra Malta’ya özyönetim verdi. Malta, Britanya İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını 21 Eylül 1964’te kazandı ve on yıl sonra cumhuriyet ilan etti. 

13 Aralık 1974’te, Malta anayasası revize edildi, bu da Malta Devletinin bir cumhuriyete dönüştürülmesiyle sonuçlandı ve Reġina ta ‘Malta’nın (Malta Kraliçesi) ülkedeki rolünü etkin bir şekilde ortadan kaldırdı. Aynı yıl, Sir Anthony Mamo, ülkenin ilk başkanı seçildi. 

 

Bu yazı dizisi; sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir. 

İletişim: elif.oren@dev.maltahaber.com 

Exit mobile version