14.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Malta Yaşam Rehberi – 5: Malta’da çalışma izni (single permit) almak

30 Kasım 2020 / Malta

Elif Ören

Tek İzin Başvurusu

Üçüncü ülke vatandaşlarına yasal olarak Malta’da ikamet etme ve daha sonra yenilenebilecek belirli bir süre için Malta’da işe başlama yetkisi verir.

Çalışma izni başvurusu işverenin onayı ile başlayacaktır ve başvuru sahibi artık belirtilen işte kalmayacaksa izin başvurusu sona erecektir.

Adım 1 – Başvuru Aşaması

Başvuru sahiplerinin belirtilen gerekli formları doldurmaları ve ilgili belgeleri sunmaları gerekecektir.

Gurbetçiler Birimi (The Expatriates Unit), başvuruları Pazartesi’den Perşembe’ye 07:30-11:30 saatleri arasında alır. Başvuru sahiplerinin 280,50 € tutarında bir başvuru ücreti ödemeleri gerekir ve ödemeler yalnızca nakit veya çekle kabul edilir. (Identity Malta Ajansına ödenir.)

Adım 2 – Bir Başvurunun İşlenmesi

Belgeler Identity Malta Ajansına gönderildikten ve başvuru sahiplerinin biyometrik verileri alındıktan sonra, başvuru sahiplerine geçici bir oturum kağıdı (blue paper) verilecektir.

Geçici oturum kağıdı, başvuru sahiplerinin başvurularına ilişkin bir karar alınana kadar Malta’da yasal olarak ikamet etmelerine izin verir, ancak başvuru sahiplerinin işe girmesine izin vermez. Ayrıca, geçici oturum kağıdı sahibinin Malta’yı terk etmesi durumunda, belge Malta’ya yeniden girişi için geçerli değildir.

Başvuruların işlenmesi yasalar gereği için dört (4) aya kadar sürebilir.

Bir kişinin başvurusunu inceledikten ve diğer ilgili kurumlara (özellikle Jobsplus ve Göçmenlik Polisi) danışıldıktan sonra, başarılı başvuru sahiplerine tek bir izin (süreli kimlik kartı) verilecektir.

Adım 3 – ID Kart Alma ve İstihdamın Başlaması

Belgeler incelendikten ve tek izin başvurusu onaylandıktan sonra, Identity Malta Ajansı başvuru sahibine bir tahsilat mektubu (ID kartın alınabileceğini belirten mektup) gönderecektir.

Kart sahibi, kartı aldıktan hemen işe başlayabilir ve işveren, aynı gün Jobsplus’a bir Sözleşme Formu göndermekle yasal olarak yükümlüdür.

Ayrıca;  Identity Malta Ajansı yalnızca eksiksiz başvuruları kabul eder ve orijinal belgelerin saklanması mümkün olmadığında orijinallerin onaylı kopyalarını saklayacaktır.

Gerekirse, Identity Malta Ajansı ve diğer ilgili paydaşlar daha fazla bilgi talep etme hakkını saklı tutar.

Başvuru süreciyle ilgili güncelleme talepleri sadece işveren veya başvuru sahipleri tarafından yapılabilir.

Identity Malta Ajansı, yanlış veya yanıltıcı bilgilere dayanarak başvuru sahiplerini ve işverenleri dışlama hakkını saklı tutar.

Türkiye’den Yapılan Başvurular

Başvuru sahibi henüz Malta’da değilse, işveren kendi adına yeni bir tek izin başvurusunda bulunabilir.

Adım 1- Başvuru Aşaması

İşverenlerin gerekli belgeleri ana hatlarıyla belirtildiği şekilde sunmaları, 280,50 € tutarında bir başvuru ücreti ödeyerek ilgili kurumun (Identity Malta) mesai saatleri içerisinde başvuruyu yapmaları gerekecektir.

Adım 2- Bir Başvurunun İşlenmesi

Başvuru başarıyla onaylanırsa, Identity Malta resmi bir davet mektubu gönderecektir. Mektup tarihinden itibaren 60 gün içinde, Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duyan başvuru sahiplerinin, vize başvurularının ve diğer destekleyici belgelerin yanında bu mektubu Malta Konsolosluğuna veya Malta Büyükelçiliğine ibraz etmeleri gerekecektir. Davet mektubu, başvuru sahibinin tek izin başvurusunu tamamlamak için Malta’ya nasıl gidebileceğine dair talimatları ve koşulları içerecektir.

Adım 3- Başvurunun sonuçlandırılması

Gerekli tüm doğrulamalar ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra, vize onayı gerçekleşen başvuru sahipleri, Türkiye’den Malta’ya geçebilirler. Ve sahip oldukları vize ile Schengen ülkelerine de girebilirler.

Geldiklerinde, başvurularını yerel olarak sonuçlandırmaları gerekecek ve oturma izni (kart formatında) verilene kadar Geçici Çalışma Yetkisi verilecek.

Geçici Çalışma İzni, başvuruyu orijinal olarak onaylayan asıl işverenin aynı gün Jobsplus’a bir görev formu sunması hükmü ile verilir.

Geçici Çalışma İzni, vize süreci tamamlandığında verilen ID (Süreli Malta kimlik kartı) kart yerine geçmez. Belge seyahate uygun değildir ve öngörülen şartlara uyulmaması, iznin iptaline neden olacaktır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz