19.9 C
Malta
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 5: Yasal çalışma saatleri

19 Aralık 2020 / Malta

Elif Ören

1- Normal Çalışma Saatleri

Tam zamanlı istihdam için normal çalışma saatleri ve yarı zamanlı çalışma için maksimum saatler, ilgili endüstri sektörüne göre değişir. Bunlar, bu sektörleri çalışma faaliyetlerine göre düzenleyen Ücret Düzenleme Emirleri (Wage Regulation Orders)’nde oluşturulmuştur.

Genellikle normal çalışma saatleri (fazla mesai hariç) haftada 40 saati esas alır. Bununla birlikte, kanunla belirlenebilecek bazı durumlarda, normal çalışma saatleri daha fazla olabilir. Ancak 17 haftalık bir referans süresinde haftada ortalama 48 saati geçemez. İmalat ve turizm sektörleri olarak bazı sektörlerde referans süresi bir yıldır.

Referans saat nasıl hesaplanır?

Örneğin;  40 saatlik standart bir çalışma haftanız var (günde sekiz saat). Varsayalım ki 17 haftalık referans sürenizin ilk 10 haftasında haftada 12 saat fazla mesai yaptınız.

Birinci adım:

17 haftalık 40 saatlik ve 10 haftalık 12 saatlik fazla mesai

(17 x 40) + (10 x 12) = 800

İkinci adım:

800 saat 17’ye bölünmelidir (referans dönemdeki hafta sayısı)

800 ÷ 17 = 47.1 (17 haftalık referansta haftalık ortalama 47.1 saat çalışılmış)

Bir işveren, bir çalışandan haftada ortalama 48 saatten fazla çalışmasını isteyebilir. Ancak böyle bir durumda ilgili çalışandan yazılı izin alınması gerekmektedir. Bir çalışanın rızasını vermemesi durumunda, işveren, reddinin sonucu olarak o çalışanı ne zorlayabilir ne de mağdur edebilir. Öte yandan, izin verilmişse, işveren, işçiye kanunla belirlenen günlük dinlenme ve haftalık dinlenme sürelerinin verilmesini sağlamak zorundadır.

Bir çalışanın haftada ortalama 48 saatten fazla çalışmayı kabul etmesi durumunda, daha sonra çalışan bu kararından vazgeçebilir. Bunu, işverene yazılı bildirim yoluyla yapmalıdır. Taraflar arasında mutabık kalınabilecek şekilde, onayın geri çekilmesinden en az yedi gün önce veya bu kadar uzun sürelerde bildirim yapılmalıdır.

Çalışan haftada ortalama 48 saat çalışmayı kabul etmediyse, fazla mesai dahil azami çalışma saatleri, genellikle 17 haftalık bir referans dönemi üzerinden hesaplandığında böyle bir ortalamayı aşmayacaktır.

Normalde haftada 40 saat çalışan bir çalışandan fazla mesai yapması istenirse, şunu açıklığa kavuşturmak önemlidir: Günlük dinlenme ve haftalık dinlenme sürelerine ilişkin kanun hükümlerine uyulması kaydıyla, fazla mesai belirli bir haftada 8 saatten fazla olabilir.

2- Azaltılmış Saatler (Reduced Hours)

Azaltılmış saatler ile tam zamanlı istihdam, sosyal güvenlik primlerinin ödeneceği ve çalışanın tam zamanlı çalışanlardan daha az saat çalışmayı kabul ettiği istihdamdır. Ücret ve diğer haklar tam zamanlı çalışanların ücretleri ile orantılı olarak verilecektir.

Normal zamanlı çalışan ile aynı saat ya da orantılı saat ücreti alınır tek fark normal çalışan haftada 40 saat çalışıyorsa azaltılmış çalışma saatlerinde çalışmayı kabul eden çalışan 40 saatten daha az çalışır.

Azaltılmış saatlerde çalışmayı kabul etmeden önce, tam zamanlı çalışma için geçerli çalışma koşullarının önceden belirlenmiş olması gerekir. Bu nedenle, asıl istihdam sözleşmesi tam zamanlı çalışma koşullarına dayanmalıdır. Orantı, yalnızca tam zamanlı çalışma temeli varsa hesaplanabilir.

3- Dinlenme Süreleri

Çalışma gününün altı saatten fazla olduğu durumlarda, başka bir düzenleme veya anlaşma ile daha uzun bir dinlenme süresi sağlanmadıkça, çalışan on beş dakikadan az olmamak üzere dinlenme hakkına sahiptir.

Çalışma süresi sayılmadığından işveren dinlenme molasını ödemek zorunda değildir.

Çalışan, bir iş gününden diğerine en az 11 saatlik bir dinlenme süresine sahiptir. Çalışma günleriniz ve vardiyalarınızın arasında en az 11 saat olmak zorundadır.

Haftalık dinlenme günü: Her işçi, yedi günlük süre içinde 11 saatlik günlük dinlenmeye ek olarak 24 saatlik kesintisiz haftalık dinlenme süresi veya on dört günlük süre içinde 48 saat kesintisiz dinlenme hakkına sahiptir. Yani; vardiyalar arasında en az 11 saat olmakla beraber haftada bir gün 24 saat veya 14 günlük periyotta kesintisiz 48 saat dinlenmek hakkına sahiptir.

Muafiyetler

Genel bir kural olarak, günlük ve haftalık dinlenme süreleri zorunludur.

Bununla birlikte, kanunda belirtilen bazı durumlarda, çalışılan ilgili sürelerin hemen ardından ilgili işçiye eş değer telafi edici dinlenme süreleri verilmesi koşuluyla, bir işçinin tam dinlenme süresine girmeme olasılığı olabilir.

Hiçbir dinlenme süresi parasal tazminat ile ikame edilemez. Bu uygulama kanunen yasaklanmıştır.

Bu yazı dizisi; yasal çalışma saatleri (gece vardiyaları, part-time çalışma, vardiyalı çalışma, uzaktan çalışma, çalışma saatlerini aylık veya haftalık Denkleştirme konularıyla), istihdam feshi ve işe son verilmesi, yasal izin hakları ve resmî tatiller, Malta’ya çalışmak üzere gönderilmiş işçiler, sektörel asgari istihdam koşulları, genç, öğrenci ve küçüklerin istihdamı, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz