Site icon Malta Haber

AB’den Dev Bütçe Hamlesi: 2028-2034 İçin 2 Trilyon Euro Talep Edildi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2028-2034 dönemini kapsayan yeni uzun vadeli bütçe planını açıkladı. Toplam 2 trilyon euro büyüklüğündeki bütçe teklifi, Avrupa’nın stratejik hedeflerine ulaşması ve krizlere karşı esnek hareket edebilmesi amacıyla hazırlandı.

Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bütçenin önceki dönemlere göre daha büyük, esnek ve stratejik şekilde kullanılabilir olacağını vurguladı.

“Çiftçilere 300 milyar euro, savunma ve uzaya 131 milyar euro, Ukrayna’ya ise 100 milyar euro ayrıldı.”

Von der Leyen’in açıklamasına göre; bütçenin 865 milyar euroluk kısmı tarım, uyum ve sosyal politikalara ayrılacak. Bu çerçevede çiftçilere gelir desteği için 300 milyar euro, daha az gelişmiş bölgelere 218 milyar euro, balıkçılık sektörüne ise 2 milyar euro kaynak tahsis edilecek.

Ayrıca, göç ve sınır güvenliği yatırımları üç katına çıkarılırken, yeni kurulacak “Katalizör Avrupa”programıyla üye ülkelere 150 milyar euro değerinde uygun krediler sunulacak. Bu krediler savunma sanayii, enerji altyapısı ve stratejik teknolojilere yönlendirilecek.

Rekabet ve Krizlere Karşı Finansal Kalkan

Yeni bütçe kapsamında AB’nin küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla 410 milyar euroluk bir rekabet fonu da oluşturulacak. Bu fonun 131 milyar euroluk kısmı savunma ve uzay projelerine ayrılacak.

“Küresel Avrupa” fonu adı altında ise 200 milyar euroluk kaynak, insani yardım, stratejik ortaklıklar ve aday ülkelere destek için kullanılacak.

Von der Leyen ayrıca, olası krizlere hızlı yanıt verebilmek için 400 milyar euroluk özel bir kriz mekanizması kurulacağını açıkladı.

GSYH’nin %1,26’sına Denk Geliyor

Yeni bütçe, AB’nin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) %1,26’sına denk geliyor. 2028-2034 dönemine ilişkin bu mali çerçevenin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu onayı ve AB Konseyi’nde üye ülkelerin oy birliği gerekiyor.

Kaynak: Gazeteoksijen

Exit mobile version